Nature

Ώριμο προς υλοποίηση

Το πιο ώριμο έργο και έτοιμο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησής του είναι το φράγμα Πύλης.
Αυτό τονίστηκε στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, κατά την προχθεσινή συνάντηση μαζί του στην Αθήνα κλιμακίου Τρικαλινών πολιτικών, που απαρτίζονταν από τους βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλο, Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστο Σιμορέλη, τον δήμαρχο Πύλης Κώστα Μαράβα, ενώ συμμετείχε και ο διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Πύλης Παναγιώτης Τσιαχρήστος.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα της απομάκρυνσης του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας από την κωμόπολη, ωστόσο, τέθηκε και το ζήτημα του φράγματος, ένα που διαχρονικά ο Δήμος προωθεί και επιδιώκει την κατασκευή του.
Τονίστηκε κατά την συνάντηση στον κ. Φλαμπουράρη πως υπάρχει μελέτη και είναι το πλέον έτοιμο προς υλοποίηση από όλα τα άλλα ανάλογα έργα που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, οπότε στην παρούσα φάση πρέπει να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες για τα τεύχη δημοπράτησής του και να εξευρεθεί χρηματοδότηση για την κατασκευή του, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ), είτε από το ΕΣΠΑ και ζητήθηκε από τον Υπουργό η στήριξή του στην προσπάθεια ανέγερσης του φράγματος.
Το έργο
Μετά την εξαγγελία ένταξής του στον σχεδιασμό για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, την σκυτάλη πλέον παίρνει ο αυτοδιοικητικός φορέας. Το εν λόγω έργο, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που έχει βιώσει η περιοχή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς θα είναι και αντιπλημμυρικό.
Μελέτη για το έργο υπάρχει και ο δήμος Πύλης το προτείνει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ.
Για το φράγμα Πύλης, στόχος είναι η χρηματοδότηση, καθώς το έργο εκτιμάται στα 100 εκ. ευρώ, ποσό που δεν είναι δυνατό να διατεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση. Απ’ αυτά, τα 50 αφορούν την ανέγερση του ίδιου του φράγματος και τα άλλα 50 την κατασκευή οδοποιίας, κεντρικής και παράπλευρης.
Οι δυνατότητες του φράγματος Πύλης είναι να αποθηκεύει 64 εκ. κ.μ. νερό και να είναι ικανό να διαθέσει για ύδρευση περίπου στα 10. Θα υδρεύονται η πόλη των Τρικάλων και τα πεδινά χωριά του δήμου Πύλης, εξοικονομώντας 1,2 εκ. ευρώ σε ηλεκτρική ενέργεια για τα Τρίκαλα ετησίως και 271.000 για τον δήμο Πύλης. Θα αρδεύονται 80.000 στρέμματα, που σημαίνει απίστευτη οικονομία στο κόστος της αγροτικής παραγωγής. Το κόστος του έργου εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 100 εκ. ευρώ.
Από το φράγμα της Πύλης θα μπορεί επίσης να παράγεται με χαμηλό κόστος «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια αξίας στο 20% αυτής από το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας, που σημαίνει έσοδα σε 5-6 εκ. ευρώ ετησίως. Επίσης, θα είναι και πόλος έλξης επισκεπτών, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More