Πιο αυστηρό αναμένεται να γίνει το πλαίσιο για τους ιδιώτες που δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις του Δήμου Τρικκαίων για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας.
Καθημερινά τα αιτήματα που φτάνουν προς την Αντιδημαρχία Πρασίνου είναι πολλά, είτε από πολίτες που αγανακτούν από ακαθάριστα οικόπεδα ιδιωτών, είτε από δημότες που αδυνατούν να προχωρήσουν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε 500 αιτήματα για καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων» ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι τα μισά από αυτά έχουν υλοποιηθεί.
Όπως εξήγησε «είναι πολλοί ιδιοκτήτες που αδυνατούν να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους, διότι κατοικούν σε άλλες πόλεις και το έχουμε αναλάβει εμείς, έπειτα από δικό τους αίτημα» και πρόσθεσε: «ωστόσο, το επόμενο διάστημα θα γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο, ώστε να συνετιστούν και εκείνοι που αδιαφορούν πλήρως στις εκκλήσεις μας».
Κατά τον κ. Οικονόμου πρέπει οι δημότες να καταλάβουν ότι είναι σημαντικό να καθαρίζουν τα οικόπεδα τους, όχι μόνον για λόγους καλαισθησίας, αλλά διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος πυρκαγιάς.
Νέος Κανονισμός Κοιμητηρίων
Εν τω μεταξύ, με το πρόβλημα της χωρητικότητας στα κοιμητήρια της πόλης να παραμένει, η δημοτική Αρχή Τρικκαίων αναζητεί λύσεις που θα βάλουν τέλος, μια και καλή στο μείζον αυτό ζήτημα.
Ήδη, είναι υπό έγκριση ο νέος κανονισμός για τα κοιμητήρια (σ.σ. η διαχείριση τους πέρασε στην Αντιδημαρχία Πρασίνου), ενώ θα γίνουν αναπλάσεις για την καλαισθησία του χώρου.
Παράλληλα, αναζητείται χώρος – η περιοχή των Ρογγίων αποκλείστηκε- για τη δημιουργία ενός μεγάλου κοιμητηρίου που θα λύσει το πρόβλημα.
«Μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε εξελίξεις για τον χώρο» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
Σε ό,τι αφορά στα μνημεία που είναι εγκαταλελειμμένα και σε κακή κατάσταση, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος πρόσθεσε ότι θα ειδοποιούνται οι οικείοι και εάν δεν υπάρχει ανταπόκριση, τότε θα δίδονται σε άλλους.
Ενώ, γνωστοποίησε ότι θα ψηφιοποιηθούν τα κοιμητήρια μέσω μιας πλατφόρμας, στην οποία θα καταγράφονται τα μνημεία που υπάρχουν, ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί.
«Θα γίνει ηλεκτρονική αποτύπωση των νεκροταφείων. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή στο α’ νεκροταφείο υπάρχουν 5.000 τάφοι. Οπότε, με την ψηφιοποίηση των κοιμητηρίων θα ξέρουμε ακριβώς τον αριθμό, ενώ θα αφήσουμε πίσω μας την χειρόγραφη καταγραφή» πρόσθεσε.