Έληξε, χθες η διορία για τους εργαζομένους σε δημόσιες δομές υγείας για τον εμβολιασμό τους κατά του κορονωϊού, με αποτέλεσμα να τεθούν σε αναστολή, στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου της κυβέρνησης για το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων τέθηκαν σε αναστολή 51 εργαζόμενοι (διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό), ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να εμβολιασθούν, διότι δεν ήθελαν να μπουν σε αναστολή και να χάσουν το εισόδημά τους.
Παρ’ αυτά, ο αριθμός των ανεμβολίαστων παραμένει υψηλός και πλησιάζει ακόμη και τις 10.000 σε όλη τη χώρα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Ο ακριβής αριθμός δεν είναι ακόμη γνωστός αφού αλλάζει καθημερινά ο αριθμός όσων εμβολιάζονται και αναμένεται να είναι γνωστό με ακρίβεια σε περίπου 5 μέρες.
Ως γνωστόν, το μέτρο της υποχρεωτικότητας και της αναστολής συμβάσεων των υγειονομικών έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων με την ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) να προγραμματίζει νέες κινητοποιήσεις.
Η Ομοσπονδία προγραμματίζει νέες κινητοποιήσεις με αίτημα κανένας εργαζόμενος «να μη χάσει τη δουλειά του» και να αναδείξει «τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται ήδη από σήμερα στη Δημόσια Υγεία».
Για απαράδεκτο μέτρο που έθεσε εκτός προσωπικό που στάθηκε στην πρώτη γραμμή απέναντι στην πανδημία έκανε λόγο το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γ.Ν. Τρικάλων κα. Σταυρούλα Κόσσυβα.
Η κ. Κόσσυβα τόνισε ότι είναι σημαντικό όπλο ο εμβολιασμός, ωστόσο το μέτρο της υποχρεωτικότητας και της αναστολής είναι απαράδεκτο.
«Είναι πολύ βαρύ να τίθεται ένας εργαζόμενος σε αναστολή» πρόσθεσε.
Να σημειωθεί ότι σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ καλεί τους επαγγελματίες υγείας «έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους».
Κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί και στο ΤΕΠ του τοπικού νοσηλευτηρίου στις 11 το πρωί.
«Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1η Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι στα επιχειρησιακά σχέδια αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων που καταρτίζουν τα Νοσοκομεία περιλαμβάνεται «η συγχώνευση κλινικών, η νέα αναστολή χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ετοιμάζεται η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων».
Καταλήγοντας να σημειωθεί ότι το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για κατάργηση του νόμου περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτική άδειας άνευ αποδοχών, για όσους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του 2021.