Ελπίδα για ασθενείς με καρκίνο από τρικαλινό καθηγητή

Για την ανακάλυψη μιας ουσίας από τον καθηγητή με καταγωγή από την Πιαλεία Τρικάλων του πανεπιστημίου του Αννοβέρου Δρ. Τσιαβαλιάρη Γεώργιο χημικό βιολόγο και την Διδακτορική φοιτήτρια Δέσποινα Κυριαζή, η οποία εμποδίζει τις μεταστάσεις του καρκίνου όπως αναφέρεται στο παρακάτω άρθρο της επίσημης ιστοσελίδας του πανεπιστημίου του Αννοβέρου.
Όπως αναφέρεται και στο άρθρο η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications. Αναλυτικά το άρθο:
Η έρευνα αυτή περιλαμβάνει προς το παρόν μόνο εργαστηριακά δεδομένα και όχι κλινικές μελέτες. Όμως, όπως θα δείτε διαβάζοντας το άρθρο είναι μία σημαντική ανακάλυψη η οποία έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα και θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια αντίστοιχα και από την συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα αλλά και από όλο τον επιστημονικό κλάδο.
Η ερευνητική ομάδα MHH παραλύει τα κύτταρα του όγκου με συνθετική και αποτρέπει τη μετανάστευση και την προσκόλληση σε άλλα κύτταρα.
Ένας άνδρας και μια γυναίκα βρίσκονται δίπλα σε ένα ειδικό μικροσκόπιο φθορίων και δείχνουν έναν κάτοχο με μικρά αγγεία αντίδρασης.
Έχουν ανακαλύψει μια δραστική ουσία που εμποδίζει τα κύτταρα του όγκου να σχηματίσουν μεταστάσεις ος καθηγητής Δρ. Γεώργιος Τσιαβαλιάρης και διδακτορικός φοιτητής Δέσποιινα Κυριαζή. Πνευματικά δικαιώματα: Karin Kaiser / MHH
Κάθε κύτταρο στο σώμα έχει συνήθως τη θέση του ως μέρος ενός ντυσίματος των ιστών. Μόνο λίγοι τύποι κυττάρων, όπως το αίμα ή τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, αποκλείονται. Ωστόσο, τα καρκινικά κύτταρα υπερβαίνουν επίσης τα καθιερωμένα όρια, αναπτύσσονται στον περιβάλλοντα ιστό και πολλαπλασιάζονται. Και μπορούν να ξεφύγουν από το κυτταρικό σμήνος και να τα διανείμουν σε άλλες περιοχές του σώματος μέσω του αίματος ή των λεμφικών οδών, να προσκολληθούν σε νέα κύτταρα και να σχηματίσουν μεταστάσεις. Αυτό που αλλάζει τα καρκινικά κύτταρα σε μετάσταση δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως. Σημαντικός ρόλος προφανώς παίζεται από τα λεγόμενα Rho (Ra (Ra-homologous) Ζευγάρια. Αυτές οι πρωτεΐνες επεξεργάζονται σήματα μέσα στα κύτταρα και ρυθμίζουν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη, τη διαφοροποίηση στον γενετικά προκαθορισμένο τύπο κυττάρων και την κυτταρική μετανάστευση.
Τα Rho-GTPases είναι μοριακοί διακόπτες που εναλλάσσονται μεταξύ μιας ενεργού και μιας ανενεργής κατάστασης με τη σύνδεση των φωσφορικών αλάτων GTP και του ΑΕΠ. Το GTP αντιστοιχεί στη «μία» θέση του διακόπτη και ξεκινά τις μοριακές βιολογικές διεργασίες, το ΑΕΠ αντιστοιχεί στη θέση «off» και τις σταματά. Μια πράξη εξισορρόπησης για το κύτταρο: Εάν αυτές οι πρωτεΐνες Rho είναι πάρα πολλές ή πολύ δραστικές λόγω γενετικών αλλαγών, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στις διαδικασίες κυτταρικής ανάπτυξης και διαφοροποίησης και, για παράδειγμα, να προκαλέσουν καρκίνο. Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ. Ο Γεώργιος Τσιβαλιάρης, επικεφαλής της ομάδας εργασίας Cellular Biophysics στο Ινστιτούτο Βιοφυσικής Χημείας στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου (MHH), έχει πλέον βρει μια δραστική ουσία που παρεμβαίνει σε ένα συγκεκριμένο βήμα των σύνθετων οδών σήματος Rho και εμποδίζει τα κύτταρα του όγκου όχι μόνο να σχηματίσουν στερεές κυτταρικές συσχετίσεις, αλλά και να μεταναστεύουν ενεργά. Αυτή η διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του σχηματισμού μεταστάσεων. Τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύονται στο φημισμένο περιοδικό «Φυσικονική Επικοινωνία».
Η λειτουργία του κινητήρα μαζολειτουργήσουν
Στην ομάδα εργασίας του, ο καθηγητής Τσιαβαλιάρης διεξάγει έρευνα για τις μηχανές μυοσίνης. Αυτές οι κινητικές πρωτεΐνες ως μίνι μηχανές οδηγούν πολλές ζωτικές διαδικασίες στα κύτταρά μας, συμπεριλαμβανομένης της δύναμης και της κίνησης. Μεταφέρουν μικρές “συσκευασίες” μέσα στο κύτταρο και αλληλεπιδρούν με το κυτταροσκελετό, μια κινητή σκαλωσιά των νημάτων και των σωλήνων, η οποία φτάνει από τον κυτταρικό πυρήνα στην κυτταρική μεμβράνη. Επιπλέον, η μυοζίνη ελαχιστοποιεί τη δραστηριότητα των Rho-GTPases και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ως και κατά μέσο όρο στόχοι. “Η ερευνητική μου ομάδα ανακάλυψε ένα συνθετικό δραστικό συστατικό που ονομάζεται adhibin, το οποίο ακυρώνει τη λειτουργία του κινητήρα των μυοσίνων και έτσι αναστέλλει ακόμη περισσότερο τις πρωτεΐνες Rho”, λέει ο βιοχημικός. Ως αποτέλεσμα, οι μηχανισμοί της μετάστασης που διαμεσολαβούνται από το Rho-GTPase καταστέλλονται. Η συνέπεια: Τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν πλέον να μεταναστεύσουν ανενόχλητα και δεν μπορούν να προσκολληθούν αλλού.
Το κελί του οξέο έχει παραλύει
Σε αντίθεση με πολλά αντικαρκινικά φάρμακα, τα οποία σκοτώνουν επίσης υγιή κύτταρα του σώματος, η adhibin παρεμβαίνει μόνο στο σχηματισμό μεταστάσεων, οπότε το καρκινικό κύτταρο παραλύει το καρκινικό κύτταρο, ας πούμε. «Αυτό είναι σημαντικό, επειδή αν και το adhibin θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις Rho-GTPases σε άλλα κύτταρα, δεν έχει τοξική επίδραση και η επιβλαβής επίδραση στα υγιή κύτταρα του σώματος παραμένει εντός των ορίων», εξηγεί ο καθηγητής Tsiavaliaris. Στα κύτταρα του όγκου και σε μίνι οργανικά μοντέλα, ο βιοχημικός, μαζί με την Despoina Kyriazi, ερευνητική συνεργάτιδα στην ερευνητική του ομάδα και πρώτη συγγραφέα, έχει ήδη δοκιμάσει με επιτυχία τη δραστική ουσία: «Μπορέσαμε να παγώσουμε τη μετανάστευση κυττάρων όταν παραδεχτήκαμε το adhibin».
Η ομάδα έχει ήδη δημιουργήσει μια μικρή βιβλιοθήκη με διαφορετικές παραλλαγές Adhibin. Στο μέτρο του δυνατού, αυτά πρέπει να δοκιμαστούν σε περαιτέρω προκλινικές μελέτες. Εάν η αποτελεσματικότητά τους αποδειχθεί και δεν παρουσιάζουν απροσδόκητες παρενέργειες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια νέα βάση για την ανάπτυξη φαρμάκων αξιοθέατων και να συμπληρώσουν τις υπάρχουσες θεραπείες για τον καρκίνο.
Η αρχική εργασία «Ένας αλλοστερικός αναστολέας της ρογάτας-IX μυοσίνης καταστέλλει τα μεταστατικά χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων» μπορεί να βρεθεί εδώ.

 

Με την συνέχιση της πλοήγησης σας στην σελίδα μας θεωρούμε αυτόματα ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης μας. Αποδοχή Όροι χρήσης