Nature

Εκμάθηση για την πιλοτική εφαρμογή των νέων προγράμματα σπουδών

 

Από τον Σεπτέμβριο 2023 θα εφαρμοστούν τα νέα πρόγραμμα σπουδών στα σχολεία, ενώ θα έχουν γραφτεί και εισαχθεί τα νέα βιβλία που θα βασιστούν πάνω στα νέα προγράμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες επισκέφθηκε το 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Τρικάλων, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίων Αθηνών και Επόπτρια του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κα. Μαρίζα Φουντοπούλου.

Η κα. Φουντοπούλου επισκέφθηκε το διδακτήριο, δεδομένου ότι η πιλοτική εφαρμογή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών θα ξεκινήσει αμέσως στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία και θα είναι διετής.

Όπως ανέφερε η διευθύντρια του 7ου Πειραματικού Γυμνάσιου Τρικάλων κα. Γεωργία Κουράκου, η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του μαθήματος αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας.

«Είναι πολύ σημαντική μέρα, διότι υλοποιεί τον βασικό σκοπό ίδρυσης των πειραματικών σχολείων. Στόχος της δράσης είναι να ανοίξουμε το σχολείο με άλλα διδακτήρια. Προσκαλέσαμε και φιλόλογους εκπαιδευτικούς από άλλα σχολεία της πόλης» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αυτή η δράση είναι μόνον η αρχή».

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίων Αθηνών και Επόπτρια του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κα. Μαρίζα Φουντοπούλου υπογράμμισε ότι «κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις της ελληνικής πολιτείας. Ένας από τους βασικούς στόχους αυτών των σχολείων είναι να λειτουργήσουν ως κοινότητες μάθησης και σύνδεσης με την κοινωνία και εξωστρέφειας. Είναι δημόσια σχολεία που ανήκουν στην κοινωνία και για αυτό άλλωστε, την στήριξαν και την στηρίζουν».

Και πρόσθεσε: «Βλέπουμε τις βαθμίδες εκπαίδευσης να επικοινωνούν, βλέπουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση να επικοινωνεί με την δευτεροβάθμια και την δευτεροβάθμια να ανοίγεται στην κοινωνία. Ερχόμαστε στην πράξη να υλοποιήσουμε τα προγράμματα σπουδών και δεν είναι θεωρητική. Είναι μια προσπάθεια που θέλουμε να δούμε να εφαρμόζεται. Ο τελικός αποδέκτης αυτών των διαδικασιών είναι τα παιδιά.

Η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κα. Μαρίνα – Ελένη Ξυνοπούλου ανέφερε ότι ξεκίνησε η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, ενώ η  παρουσία της κας Φουντοπούλου ουσιαστικά είναι η έναρξη του επίσημου προγράμματος για την περιοχή, σε αυτά τα διδακτήρια.

«Εγκαινιάζουμε την επίσημη συνεργασία του ΕΚΠΑ με το 7ο Πειραματικό Σχολείο Τρικάλων» τόνισε με έμφαση.

Πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων

Να υπογραμμιστεί ότι πρόκειται για 51 επιμορφωτικά προγράμματα τα οποία έχουν βασιστεί πάνω σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα που αναφέρονται στα προγράμματα σπουδών.

Η πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών θα συνεχιστεί τα επόμενα δυο χρόνια.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι τα νέα προγράμματα σπουδών να εφαρμοσθούν καθολικά στα σχολεία από τον Σεπτέμβριου του 2023, καθώς και να έχουν γραφτεί και εισαχθεί τα νέα βιβλία που θα βασιστούν πάνω στα νέα προγράμματα.

Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης εκπονούνται από εκπαιδευτικούς σχολικού και πανεπιστημιακού επιπέδου, σε στενή συνεργασία με το Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που περιλαμβάνει και εκπροσώπους της αγοράς, ώστε το περιεχόμενό τους να αντανακλά και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More