Nature

Θέμα επιβίωσης

Θέμα επιβίωσης θέτουν οι Τρικαλινοί χοιροτρόφοι, αφού λόγω του ενεργειακού κόστους και του διπλασιασμού των τιμών στις ζωοτροφές έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην χοιροτροφική παραγωγή.

Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Χοιροτρόφων Τρικάλων κ. Βαγγέλης Μπουρνάζος, λέγοντας ότι έχουν διπλασιαστεί οι τιμές στις ζωοτροφές και είναι δυσβάσταχτοι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος για την λειτουργία των μονάδων.

Όπως τόνισε ο κ. Μπουρνάζος «βρισκόμαστε στη χειρότερη μοίρα από όλους τους κλάδους στον πρωτογενή τομέα, διότι τα ζώα μας σταβλίζονται. Αυτό σημαίνει τρώνε μόνο από τις ζωοτροφές. Αρκεί να σας πω ότι η τιμή του καλαμποκιού διπλασιάστηκε, της σόγιας επίσης και το ρεύμα τριπλασιάστηκε».

Μάλιστα, τόνισε ότι εάν η Κυβέρνηση δε δώσει δραστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χοιροτρόφοι, τότε η χρεοκοπία για αρκετούς είναι δεδομένη.

Σημειωτέον, αυτή τη στιγμή στο ν. Τρικάλων ο αριθμός των χοιρομητέρων ανέρχεται σε 7.000.

Ο κ. Μπουρνάζος ζήτησε να υπάρξει άμεσα έλεγχος και στην εξαγωγή του καλαμποκιού, ώστε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να μην έρθει ο κλάδος σε ακόμα χειρότερη θέση με τις τιμές ή τις ελλείψεις.

Οι χοιροτρόφοι ζητούν μεταξύ των άλλων η περίοδος ισχύος της επιδότησης κατά 80% στη ρήτρα αναπροσαρμογής να ισχύσει αναδρομικά για όλο το τρέχον έτος, ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου, καθώς ο κύριος όγκος της κατανάλωσης των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων σε ρεύμα, αφορά τη χειμερινή περίοδο.

Αναφορικά με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών ζητούν να μην καθυστερήσουν οι ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν για τις ζωοτροφές (4% επί του τζίρου για το β εξάμηνο του 2021), και ταυτόχρονα να υπάρξουν επιπρόσθετες, στοχευμένες αποφάσεις για ενισχύσεις από την ΕΕ.

Κατανομή βοσκότοπων και για το μαύρο χοίρο

Εν τω μεταξύ, την κατανομή βοσκότοπων και για το μαύρο χοίρο ζητούν οι εκτροφείς από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω επιστολής που αναμένεται να στείλουν.

Σύμφωνα με τον «ΑΓΡΟΤΥΠΟ» όπως μεταξύ άλλων αναφέρουν, απευθυνόμενοι στον Γ. Γεωργαντά: «αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων, επανερχόμαστε και επαναλαμβανόμαστε μετά από κάθε αλλαγή υπουργού, γραμματέα κι άλλων αρμοδίων σε μία σειρά θεμάτων, που παρ’ όλες τις σχετικές διαβεβαιώσεις – υποσχέσεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, με κύριο την διαγραφή του αυτόχθονου μαύρου Ελληνικού χοίρου από την κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων της χώρας (ΚΥΑ 873/55993/20/05/2015 τροποποίηση 5/10/21 διαγραφή στις κατηγορίες στ και ζ). Στις ευνομούμενες δημοκρατίες οι αποφάσεις λαμβάνονται κατόπιν διαβούλευσης και διαλόγου με τους ίδιους τους παραγωγούς και όχι απροειδοποίητα, καλλιεργώντας αίσθημα αδικίας και σύγχυσης με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τις κτηνοτροφικές μας εκμεταλλεύσεις, ακυρώνοντας έτσι τις επενδύσεις μας σε χρήματα και κυρίως σε χρόνο».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More