Nature

Στο πλευρό των κατοίκων απομακρυσμένων χωριών

Επτά χρόνια συμπληρώνει ο επιτυχημένος θεσμός της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας, μιας σημαντικής δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού στέκεται στο πλευρό των κατοίκων των ορεινών περιοχών του ν. Τρικάλων.

Στην περιοχή μας, δρουν δυο Κινητές Αστυνομικές Μονάδες της που έχουν στην εποπτεία τους, περίπου 40 χωριά του Ασπροποτάμου, του Δήμου Μετεώρων, του Δήμου Φαρκαδόνας, αλλά και του δήμου Τρικκαίων στα ριζά του Κόζιακα.

Στόχος η εξυπηρέτηση απομακρυσμένων χωριών και πολιτών, κυρίως ηλικιωμένων που ζουν στα ορεινά.

Στο πλευρό των κατοίκων

Όπως ανέφερε ο Ανθυπαστυνόμος της Κ.Α.Μ. Παναγιώτης Χαϊντούτης, στόχος  είναι να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι των χωριών, κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικίες και αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους, δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της ΕΛΑΣ

«Είναι μια πιο άμεση αντιμετώπιση του πολίτη σε ο,τιδήποτε χρειαστεί. Από μια απλή κλοπή ή ένα απλό χαρτί που θα χρειαστεί με τα ΚΕΠ. Είμαστε ο σύνδεσμος τους με τα Τρίκαλα» τόνισε με έμφαση και πρόσθεσε «εξυπηρετούμε από τον μικρότερο έως το μεγαλύτερο κάτοικο των χωριών. Παρεμβαίνουμε και δρούμε, όπου αυτό χρειαστεί».

Όλα αυτά τα χρόνια, οι άνδρες της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας δίνουν το παρόν σε διάφορα περιστατικά που έχουν λάβει χώρα στα ορεινά, είτε αυτά αφορούσαν κάποιο ατύχημα, είτε κάποια φωτιά σε οικεία.

Σύμφωνα με τον κ. Χαϊντούτη συνδράμουμε σε περιστατικά και άλλων υπηρεσιών, όπως  να βοηθήσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, να αναζητήσουμε κάποιον αγνοούμενο.

Σχέσεις εμπιστοσύνης

Στις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ των κατοίκων και των ανδρών της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στάθηκε από την πλευρά του, ο  Αρχιφύλακας της  Κ.Α.Μ. Γιώργος Ζιώγας .

Ο κ. Ζιώγας υπογράμμισε ότι βασικότερος στόχος ήταν και είναι ν’ αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους δημότες, κάτι που επιτεύχθηκε, κυρίως σε καιρούς πανδημίας.

«Στον καιρό της πανδημίας και κυρίως στο lock down, ήμασταν εκείνοι που μεταφέραμε οποιαδήποτε πληροφορία στα χωριά και αυτοί που απευθύνονταν οι δημότες για ο,τιδήποτε ήθελαν για την προστασία τους ή για την ενημέρωση τους» πρόσθεσε.

Βέβαια, δεν παρέλειψε να σταθεί και στις διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια με τους κατοίκους των ορεινών χωριών, σχέσεις εμπιστοσύνης και εκτίμησης.

«Αυτό που θέλουν είναι μια καλημέρα, ιδίως σε απομακρυσμένα χωριά των 20 κατοίκων. Περιμένουν να μας δουν» υπογράμμισε με έμφαση και πρόσθεσε «είναι πολύ σημαντική η παρουσία μας, ιδίως τις βραδινές ώρες κυρίως για όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές. Υπάρχει ένα αίσθημα ασφάλειας».

Στη συμβολή της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων είτε αυτά αφορούν καιρικά φαινόμενα, είτε κάποιο ζητήματα πολιτών στάθηκε ο Αρχιφύλακας της Κ.Α.Μ. Θωμάς Θεοδώρου.

«Στόχος μας είναι να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών και να αισθάνονται ασφαλείς» υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε «επί καθημερινής βάσεως είμαστε στα ορεινά των Τρικάλων και ανάλογα με την περίσταση, μεταβάλλονται και τα δρομολόγια, όπως τις περιόδους που έχει κακοκαιρία. Στόχος της υπηρεσίας είναι να επιλύσει τα προβλήματα των πολιτών στα χωριά και βλέπουμε στα μάτια τους ότι μας περιμένουν, ώστε να νιώσουν ότι θα είμαστε εκεί».

Ενώ, τόνισε ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που απετράπη η εξαπάτηση ηλικιωμένων πολιτών από επιτήδειους, δεδομένου ότι νωρίτερα είχε γίνει ενημέρωση από τους άνδρες της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας.

Όπως προαναφέρθηκε, στόχος των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων είναι η  αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων, καθημερινού χαρακτήρα, στην καταγραφή και διεκπεραίωση ιδιαίτερων προβλημάτων στην περιοχή δραστηριοποίησής τους, στην άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες, στην ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας και στην παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών κ.λπ. στους πολίτες, στον εντοπισμό προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των παραγόντων που τα προκαλούν, στην αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων ή θεμάτων που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης και στη  βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής πολιτικής αστυνόμευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More