Nature

Aνασφάλιστοι πολίτες : Τέλος η συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων από ιδιώτες γιατρούς από 1/3

 

Στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας θα σπεύδουν από την 1η Μαρτίου οι ανασφάλιστοι πολίτες που θέλουν να εξεταστούν ή να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα τους, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η απόφαση του Υπουργείου Υγείας.

Το μέτρο ήταν να εφαρμοστεί από τον περασμένο μήνα, αλλά είχε δοθεί παράταση,  ώστε να μην πιεστεί περαιτέρω το δημόσιο σύστημα υγείας- σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας- τα νοσοκομεία και οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  εξαιτίας του ήδη φορτωμένου ΕΣΥ λόγω covid.

Να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2019 είχε δοθεί η δυνατότητα στους ανασφάλιστους να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και τις εξετάσεις τους και στους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να αποφεύγεται η ταλαιπωρία.

Αντιδράσεις των ιδιωτών γιατρών

Η απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ιδιωτών γιατρών που θεωρούν την απόφαση αδικαιολόγητη και ακατανόητη, υπογραμμίζοντας ότι θα δημιουργήσει προβλήματα, τόσο στο ήδη επιβεβαρυμμένο ΕΣΥ, όσο και στους πολίτες, αφού θα ταλαιπωρηθούν άνευ λόγου και αιτίας.

Όπως τονίζουν η ρύθμιση αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες, ενώ η αναμονή να είναι μεγάλη,  μετά την 1η Μαρτίου, αφού για να κλείσει κανείς ένα απλό ραντεβού μπορεί να χρειαστεί και μέρες.

«Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας θα έπρεπε το Υπουργείο Υγείας να προωθεί άλλες πολιτικές για να διορθώσει το ΕΣΥ και να οργανώσει καλύτερα της Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Γιώργος Πέτρου.

Ο κ. Πέτρου χαρακτήρισε ακατανόητη και αδικαιολόγητη, αυτή την απόφαση, ενώ γνωστοποίησε ότι στις 28 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, ώστε να μην υλοποιηθεί το μέτρο.

«Προωθείται ένα μέτρο που θα είναι καταστροφικό για τους ανασφάλιστους πολίτες, αφού θα ταλαιπωρηθούν, χωρίς κανένα λόγο» τόνισε με έμφαση και πρόσθεσε « είναι μια απόφαση ακατανόητη και αδικαιολόγητη, χωρίς κανένα ιστορικό, διότι θεωρεί το Υπουργείο Υγείας ότι εμείς εκτινάξαμε την φαρμακευτική δαπάνη».

Π.Ι.Σ.: Άμεση απόσυρση

Την άμεση απόσυρση του μέτρου το οποίο προβλέπει τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας μόνο από δημόσιες δομές και όχι από ιδιώτες γιατρούς, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Σε σχετική ανακοίνωση ο ΠΙΣ σημειώνει ότι «παρότι το υπουργείο Υγείας έδωσε παράταση στην εφαρμογή του μέτρου και θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά την απόσυρσή του ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και εξετάσεις όλοι οι πολίτες της χώρας. Έχει αποδειχθεί άλλωστε ότι οι δημόσιες δομές δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών ιδιαίτερα τώρα εν μέσω πανδημίας. Γι’  αυτό και είναι πιθανό να υπάρξει οικονομική επιβάρυνση για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More