Nature

Απεργούν οι τρικαλινοί μικροβιολόγοι

Λουκέτο έβαλαν από χθες Τετάρτη τα ακτινολογικά, μικροβιολογικά, ακτινολογικά, κυτταρολογικά και παθολογοανατομικά εργαστήρια στα Τρίκαλα, λόγω της πανελλαδικής απεργίας των εργαστηριακών γιατρών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω μη καταβολής ποσών των αποζημιώσεών τους από τον ΕΟΠΥΥ. Οι εργαστηριακοί γιατροί κατέβασαν ρολά μέχρι και την Παρασκευή 10 Μαΐου, οπότε και θα συνεδριάσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ τους καταβάλει μόνο το 30-40% του ποσού των αποζημιώσεων από τις εξετάσεις των ασφαλισμένων, λόγω μνημονιακών νόμων.

Δηλώσεις

Σε δηλώσεις χθες η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων Μαρία Αθανασίου Γιαγιάκου, μεταξύ άλλων έκανε λόγο για 12 ολόκληρα χρόνια οικονομικής ασφυξίας, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης παρά την τεράστια αύξηση αναγκών του πληθυσμού , ειδικά μετά την πανδημία, αλλά και των καθηλωμένων τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων από το 1991 και ταυτόχρονα υποτιμολογημένων κατά 41 %…

Δεν είναι γρίφος…

Η υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού για τις εργαστηριακές εξετάσεις, τονίζεται στο πλαίσιο κειμένου που γράφηκε με αφορμή τη ντροπιαστική τροπολογία που ψηφίστηκε και καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα σε απεργία, επίσης δεν είναι γρίφος .Οφείλεται είτε σε αληθινή αύξηση αναγκών του πληθυσμού ,είτε σε αύξηση ψευδή , τεχνητή . Και στις δυο περιπτώσεις υπεύθυνο είναι το Κράτος για την αντιμετώπιση τους. Στην πρώτη περίπτωση , αυξάνοντας τον προϋπολογισμό και στη δεύτερη να επιβάλλοντας κανόνες και αυστηρές ποινές για όσους δεν τους τηρούν. Σε καμία μα καμία περίπτωση δεν ευθυνόμαστε οι εργαστηριακοί ιατροί , είπε, όμως τελικά μόνον εμείς πληρώνουμε τις υπερβάσεις άλλων . Και συνεχίζεται:

«Το Κράτος , οι συνταγογραφούντες , οι ασφαλισμένοι παραμένουν αλώβητοι λες και δεν συμμετέχουν πουθενά και σε τίποτα . Μέχρι και το 2014 η συμμετοχή στις εργαστηριακές εξετάσεις ήταν από 25 έως 40% και τώρα μόλις 15 % ! Μέχρι και τον Απρίλιο του 2024 ,που ήρθαμε να σας συναντήσουμε στο υπουργείο (12 χρόνια μετά την εφαρμογή του clawback ) φέραμε μαζί μας ένα σωρό παραπεμπτικά προκειμένου να σας αποδείξουμε, ότι στο ελληνικό σύστημα συνταγογράφησης μπορεί να γράφει όποιος θέλει ( ακόμη και μη ιατρός) , ό,τι θέλει, όποτε θέλει κι αυτό βαφτίστηκε εντελώς καταχρηστικά ορθή συνταγογράφηση . Με τι κριτήρια άραγε ; Σίγουρα όχι επιστημονικά , κά.

Ζητούν

Ζητούν μετά από τόσα χρέη που άδικα μας επιβλήθηκαν , όπως τόνισαν, το ποσοστό του clawback που θα πληρώνουν να μην ξεπερνά το 5%. Ό,τι περισσότερο προκύψει είναι υπεύθυνο το Κράτος να το καλύψει , αναφέρουν, αφού υποτίθεται ότι έχει εφαρμόσει τους Διεθνείς κανόνες ορθής συνταγογράφησης , έχει περιφρουρήσει για την εφαρμογή τους κι άρα το ποσό που μένει , είναι ξεκάθαρα οι ανάγκες των πολιτών . Με αυτό το τρόπο θα διαφυλάσσεται το δημόσιο χρήμα γι’αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη , καταλήγουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More