Nature

Διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης

Σχεδόν έτοιμη για την σύνταξη της προγραμματικής σύμβασης για το διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης στην περιοχή αρμοδιότητάς της είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου, είναι οι δύο στην χώρα που βρίσκονται πολύ κοντά στην επίλυση του ζητήματος με τις βοσκήσιμες γαίες, ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την κτηνοτροφία, έναν από τους ελάχιστους παραγωγικούς κλάδους της Ελλάδας.
Διαχειριστικό σχέδιο
Η βοσκή, σε περιοχές στις οποίες δεν έχει απαγορευθεί, θα ασκείται με βάση διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης, με το οποίο οι όροι χρήσης των εν λόγω εκτάσεων για βόσκηση θα είναι σύμφωνοι με τις υφιστάμενες και τις προκύπτουσες, συμβατές με τη βοσκή, παράλληλες χρήσεις, καθώς και τη βοσκοϊκανότητα της κάθε περιοχής και θα διασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών.
Επίσης, μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώς βόσκησης και περιοχές που δεν χρησιμοποιούντο για βόσκηση, μετά από αίτημα των ΟΤΑ(Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης) Α΄ και Β΄ βαθμού και των κτηνοτροφικών οργανώσεων, υπό την προϋπόθεση της κατάρτισης και έγκρισης διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης για τις περιοχές αυτές. Η δαπάνη για την εκπόνηση και την υλοποίηση – εφαρμογή των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης για τις βοσκήσιμες γαίες της χώρας, καλύπτεται από τις πιστώσεις που προκύπτουν από τις πιστώσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην Περιφέρεια συστήνεται μία ή περισσότερες επιτροπές παρακολούθησης και εφαρμογής των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, οι οποίες θα αποτελούνται από:
α) υπαλλήλους της Περιφέρειας ή της Περιφερειακής Ενότητας,
β) υπαλλήλους της δασικής υπηρεσίας,
γ) υπαλλήλους της αποκεντρωμένης υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι προτείνονται από τον Οργανισμό και
δ) εκπρόσωπο της κτηνοτροφικής οργάνωσης.
Δικαιώματα χρήσης βοσκής
Τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής σε κτηνοτρόφους, επί των βοσκήσιμων γαιών στις οποίες επιτρέπεται η βόσκηση, σύμφωνα με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης που έχουν εγκριθεί, θα κατανέμονται από την Περιφερειακή Ενότητα.
Για το σκοπό αυτό συγκροτείται επιτροπή εντός της Περιφερειακής Ενότητας με τη συμμετοχή εκπροσώπου του αρμόδιου Δήμου και των κτηνοτροφικών οργανώσεων. Τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής παραχωρούνται στους κτηνοτρόφους για χρονικό διάστημα αντίστοιχο με την υλοποίηση των στόχων των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Σε περίπτωση που σε τμήματα ή και σε ολόκληρη τη βοσκήσιμη γαία απαγορευτεί η βόσκηση ή οι γαίες αυτές χαρακτηρισθούν αναδασωτέες, η επιτροπή της Περιφερειακής Ενότητας προβαίνει σε ανάλογες ανακατατάξεις των δικαιωμάτων βόσκησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More