Nature

Δισεπίλυτο πρόβλημα η εύρεση στέγης

 

Δυσεύρετα είναι τα διαθέσιμα σπίτια προς ενοικίαση στην περιοχή των Τρικάλων,  με αποτέλεσμα η εύρεση στέγης για τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές να εξελίσσεται σε δισεπίλυτο πρόβλημα.

Κάτι που επιβεβαίωσε και ο ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου «ΗΛΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» Γιώργος Ηλιάδης (Λέσχη 97,6),  υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι ο αριθμός των σπιτιών που διατίθενται προς ενοικίαση, αγγίζει μετά βίας τα 15!

« Αυτή τη στιγμή στα Τρίκαλα, θα τολμήσω να πω ότι πιθανόν να είναι 10 σπίτια όλα κι όλα προς ενοικίαση» σημείωσε ο κ. Ηλιάδης, χωρίς να παραλείψει να υπογραμμίζει ότι τα ενοίκια είναι ιδιαιτέρως αυξημένα, γεγονός που δυσχεραίνει, ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Όπως τόνισε «τα ενοίκια έχουν αυξηθεί αρκετά, μια γκαρσονιέρα 30τμ κυμαίνεται στα 300 ευρώ/μήνα, ένα δυάρι 350-380, και με δυο υπνοδωμάτια από 400 ευρώ και πάνω. Υπάρχουν και καινούργια, και δεκαετίας, αλλά και παλιά που ή έχουν ανακαινιστεί ή είναι στην αρχική τους μορφή».

Να σημειωθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων χρησιμοποιείται πλέον για βραχυχρόνια μίσθωση, μέσω airbnb, κάτι που έχει συμβάλει στην αύξηση των ενοικίων, αλλά στον μειωμένο αριθμό σπιτιών που διατίθενται προς ενοικίαση.

Πραγματικότητα που επιβεβαιώνει  και ο κ. Ηλιάδης, λέγοντας ότι «ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων χρησιμοποιείται πλέον για βραχυχρόνια μίσθωση, μέσω airbnb, κάτι που έχει συμβάλει σ. Στα Τρίκαλα είναι περίπου 100, ενώ στην Καλαμπάκα αυτή τη στιγμή είναι ενεργά 434. Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων ενοικιάστηκε από τεχνικές εταιρείες που φτιάχνουν έργα στην περιοχή μας».

Ο κ. Ηλιάδης δεν παρέλειψε να σταθεί και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αναζήτηση φοιτητικής στέγης, καθώς ο μειωμένος αριθμός σπιτιών έχει οδηγήσει αρκετούς να διαμένουν είτε σε ξενοδοχεία, είτε εκτός πόλης.

«Συνεπώς, είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα, με φοιτητές να μην μπορούνε να βρούνε στέγη, να ψάχνουν ακόμα και περιφερειακά στα γύρω χωριά, ή να μένουν σε ξενοδοχεία με το μήνα» υπογράμμισε.

Φθηνή στέγη για νέους

Εν τω μεταξύ, στο τελικό στάδιο βρίσκεται το σχέδιο ενίσχυσης των εργαζόμενων και ιδιαίτερα των νέων για την απόκτηση φθηνής κατοικίας.

Σύμφωνα με την “naftemporiki.gr” ο  στόχος διπλός. Η στήριξη κυρίως των νέων ζευγαριών ώστε να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγης αλλά και η επανακατοίκηση περιοχών κυρίως του κέντρου της Αθήνας οι οποίες έχουν υποβαθμιστεί τα τελευταία 10-15 χρόνια. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου.

Tο σχέδιο που μελετάται περιλαμβάνονται η δυνατότητα για :

  • παραχώρηση διαμερισμάτων με ιδιαίτερα χαμηλό ενοίκιο και την δυνατότητα από τους ενοικιαστές να αγοράσουν το διαμέρισμα με χαμηλό αντίτιμο ύστερα από μερικά χρόνια,
  • επιδότηση ενοικίου,
  • επιδότηση επιτοκίου σε περίπτωση λήψης στεγαστικού δανείου ή και
  • επιδότηση για αγορά ή επισκευή κατοικίας.

Δικαιούχοι θα μπορούν είναι όλοι οι νέοι εργαζόμενοι. Όσον αφορά τις επιδοτήσεις του προγράμματος, αναμένεται να καταβάλλονται με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα επιδότησης σε κατηγορίες πολιτών όπως είναι η δικαιούχοι των Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το ύψος της επιδότησης πιθανόν να καθορίζεται με βάση το εισόδημα του δικαιούχου, δηλαδή όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερη θα είναι η επιδότηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More