Nature

Δύσκολη η χρονιά των καρπουζοπαραγωγών των Τρικάλων

Κυρίως στην περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας υπήρχε και η περισσότερη καλλιέργεια καρπουζιών και πεπονιών στα Τρίκαλα. Τα πρόβλημα όμως παραμένουν πολλά, ενώ ήδη οι εκτιμήσεις μιλάνε για μια δύσκολη όσο αφορά τα οικονομικά χρονιά.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ταξιαρχών Αχιλλέας Νίκου μίλησε στον “Πρωινό Λόγο”, αφού ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως έχουν τα δεδομένα για τους καρπουζοπαραγωγούς του Δήμου Φαρκαδόνας.

Ο κ. Νίκου τόνισε πως υπάρχουν τα εξής δεδομένα για τις δυο καλλιέργειες:

Τα καρπούζια: Ήταν μια χρονιά που δεν υπήρξαν προβλήματα όσο αφορά θέματα με ασθένειες στην παραγωγή. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε η κατάλληλη τιμή και αυτό βέβαια έχει φέρει πρόβλημα στο να μπορέσουν οι παραγωγοί να αποσβέσουν τα έξοδα και να υπάρξει κέρδος. Όπως μας είπε ο κ. Νίκου η τιμή είναι μεταξύ 10 ως 12 λεπτά το κιλό και βέβαια δεν έπεσαν μέσα οι προβλέψεις που έκαναν λόγο ότι φέτος τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στις τιμές. Έτσι για μια ακόμη φορά έμειναν με την… αισιοδοξία.

Τα πεπόνια: Για τα πεπόνια ο πρόεδρος της Κοινότητας Ταξιαρχών τόνισε ότι υπήρξε διαφορετική τιμή, αλλά τα προβλήματα ήρθαν από αλλού. Η τιμή ήταν ικανοποιητική, αφού έφτασε τα 25 λεπτά το κιλό, αλλά τα χαμόγελα πάγωσαν για τους καλλιεργητές. Δυστυχώς και φέτος ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος, έτσι πολλά πεπόνια “άνοιξαν” και επί της ουσίας καταστράφηκαν. Έτσι ήταν αδύνατο μετά από αυτή την ζημιά να μπορέσουν οι αγρότες να αναπληρώσουν με όσα μπόρεσαν να πουλήσουν. Το θετικό για τον κ. Νίκου είναι ότι ήδη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ γνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει και έχει καταγράψει τις ζημιές. Έτσι υπάρχει αισιοδοξία για κάποια αποζημίωση.

Τετράνυχος στην καρπουζιά

Συνεχίζεται η προσβολή από τον τετράνυχο σε καλλιέργειες με καρπουζιές. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων.

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More