Nature

Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς θα αποκτήσει η χώρα μας, καθώς δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση, για πρώτη φορά, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε, προσφάτως από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Στόχος του, η βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και η προστασία των αδέσποτων μέσα από τη συνεργασία κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και φιλοζωικών οργανώσεων. Σημειωτέον ότι η σχετική αρμοδιότητα περνά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση» θα σχολιάσει η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας  του δήμου Τρικκαίων κα. Γεωργία Κοτρώνη – Μπαλοδήμου, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι μεγάλο, αφού σχεδόν καθημερινά οι αρμόδιοι περισυλλέγουν σκυλιά που έχουν εγκαταλειφθεί, επειδή αδυνατούν να τα φροντίσουν, λόγω πανδημίας και δεν τα στειρώνουν, με αποτέλεσμα να μαζεύουν διαρκώς νεογέννητα  από κουτές.

Όπως εξήγησε η κα. Κοτρώνη τα αιτήματα που καταφθάνουν καθημερινά στο 20.000 είναι πολλά – το 2020 άγγιξαν τα 459 με τη δημοτική Αρχή να προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα, όσο το δυνατόν πιο ορθά.

Εδώ και καιρό, ο Δήμος Τρικκαίων συνεργάζεται με ιδιώτη, ο οποίος έχει την ευθύνη της περισυλλογής των αδέσποτων ζώων με ειδικό εξοπλισμό που διαθέτει.

Τα αδέσποτα που περισυλλέγονται πηγαίνουν στο καταφύγιο που διαθέτει ο Δήμος και στη συνέχεια, εμβολιάζονται και στειρώνονται και αν κριθεί ότι είναι υγιή , τότε επιστρέφουν στο φυσικό περιβάλλον- όπως προβλέπει ο νόμος.

«Καθημερινά έρχονται αιτήματα στο Δήμο για περισυλλογή. Εξετάζουμε τα αιτήματα και πράττουμε, αναλόγως» ανέφερε η αρμόδια Αντιδήμαρχος, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην εγκατάλειψη νεογέννητων.

«Το επόμενο διάστημα θα μαζεύουμε σκυλάκια και γατάκια από κούτες» τόνισε με έμφαση, ζητώντας από τους πολίτες να συνεργαστούν και να στειρώνουν τα κατοικίδια τους.

Το νέο νομοσχέδιο

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα που παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα, εναρμονισμένου με τις σύγχρονες συνθήκες και δυνατότητες.

Στο νέο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνονται ρητά οι πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων. Δηλαδή, η ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, η ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, η ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, η ελευθερία από τον φόβο και την αγωνία, καθώς και η ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.

Επιπλέον θεσπίζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σε επίπεδο δήμων, καθώς και ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων. Παράλληλα διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα και δημιουργείται εθνική τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες αλλά και μητρώο παραβατών.

Αρκετοί φιλόζωοι και φιλοζωικές οργανώσεις τάσσονται αρχικά υπέρ των προβλέψεων του νέου νομοσχεδίου, περιμένοντας να οριστικοποιηθούν και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, χωρίς να λείπουν και οι επικριτικές φωνές.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αναπτύσσεται σε 10 άξονες:

Οι «Πέντε Ελευθερίες των Ζώων»: Περιλαμβάνονται πλέον ρητά στον νόμο οι 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων (Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια. Ελευθερία από φόβο και αγωνία. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης).

  • Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση, για πρώτη φορά, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας.
  • Ηλεκτρονικό βιβλιάριο & ψηφιακό ιατρικό ιστορικό του ζώου: Τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας μέσω του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς.
  • Αναπαραγωγή με κανόνες: Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τον ανώτατο αριθμό γεννών ανά ζώο, την άδεια για αναπαραγωγή, κ.α.
  • Διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις και αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις.
  • Πρόγραμμα «Άργος»-πόροι και υποχρεώσεις Δήμων: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων από κάθε Δήμο. Παράλληλα, εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι και οι διαδικασίες για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.
  • Στήριξη και κίνητρα στους πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς: Θέσπιση κινήτρων από τους Δήμους, ώστε οι πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων να φροντίζουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους, όπως μείωση δημοτικών τελών έως και 10% για επιμελείς ιδιοκτήτες.
  • Πλαίσιο Εποπτείας: Θεσπίζεται ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων.
  • Βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την προστασία των ζώων συντροφιάς: Εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις σε τοπικές και εκπαιδευτικές κοινότητες.
  • Εθνική Γραμμή Καταγγελιών: Ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και κάθε παράβαση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More