Nature

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάδειξη του Ασκληπιείου

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανασκαφής για την ανάδειξη του Ασκληπιείου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, στο πλαίσιο του έργου για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της πόλης σε συνεργασία με την Π.Ε. Τρικάλων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2023 και στην παρούσα φάση στο χώρο του Ασκληπιείου διενεργείται ανασκαφική διερεύνηση στα τμήματα εκείνα που δεν είχαν ερευνηθεί στο παρελθόν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εικόνα των κτιριακών καταλοίπων.

Το συγκεκριμένο έργο έχει δύο σκέλη: Η πρώτη περιλαμβάνει την εκτέλεση επεμβάσεων ανάδειξης των υφιστάμενων καταλοίπων της αρχαίας Τρίκκης (σ.σ. Ασκληπιείο) για τη δημιουργία διαδρομών επίσκεψης, θέσεων θέασης, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, κατασκευή αποστραγγιστικού δικτύου ομβρίων υδάτων κ.α., και β) στην αποκατάσταση – ανακατασκευή του ΒΔ τμήματος της εξωτερικής παρειάς του βυζαντινού κάστρου της πόλης που είχε καταρρεύσει στο παρελθόν μετά από έντονη βροχόπτωση.

Σημειώνεται ότι η πόλη της Τρίκκης κατά την αρχαιότητα αποτελούσε την πρωτεύουσα της τετραρχίας Εστιαιώτιδας που καταλάμβανε την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας.

Σήμερα εντός του περιφραγμένου χώρου (Ασκληπιείο) εντοπίζονται τα κατάλοιπα τεσσάρων οικοδομημάτων και συγκεκριμένα τμήματα κτιρίου και στοάς των ελληνιστικών χρόνων, τμήμα λουτρού των ρωμαϊκών χρόνων και μεσοβυζαντινός ναός. Το βυζαντινό κάστρο αντικατέστησε την ακρόπολη της αρχαίας Τρίκκης. Η θέση του ήταν στρατηγικής σημασίας καθώς έλεγχε τα περάσματα από και προς τη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Το μνημείο καταλαμβάνει έκταση είκοσι περίπου στρεμμάτων και έχει τυπική μορφή βυζαντινής οχύρωσης.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.850.000,00 € και τα υπόλοιπα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Π.Ε. Τρικάλων από το ίδιο πρόγραμμα είναι τα ακόλουθα:

  • «Προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου αρχαίας Πελλίνας και του ελληνιστικού Τύμβου Πετροπόρου, Δ. Φαρκαδόνας, Π.Ε. Τρικάλων, Περ. Θεσσαλίας» με προϋπολογισμό 1.695.000,00 €.
  • «Συντήρηση τοιχογραφιών και τέμπλου του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Κρήνης, Π.Ε. Τρικάλων, Περιφέρειας Θεσσαλίας» με προϋπολογισμό 85.000,00 €
  • «Συντήρηση των τοιχογραφιών του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Δ.Δ. Αχλαδοχωρίου, Π.Ε. Τρικάλων», με προϋπολογισμό 80.000,00 €.
  • «Συντήρηση εικονογραφικού διακόσμου του βυζαντινού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Τ.Κ. Ασπροκκλησιάς, Δ. Μετεώρων, Π.Ε. Τρικάλων», με προϋπολογισμό 120.000,00 €.
  • «Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Ψηλώματος, Δήμου Μετεώρων Π.Ε. Τρικάλων, Περιφέρειας Θεσσαλίας», με προϋπολογισμό 500.000,00 €.
  • «Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Οξύνειας, Δήμου Μετεώρων, Π.Ε. Τρικάλων, Περιφέρειας Θεσσαλίας, με προϋπολογισμό 700.000,00 €.
  • «Συντήρηση τοιχογραφιών Ι.Ν. Αγίας >Παρασκευής Φλαμουλίου Δ. Τρικκαίων, Π.Ε. Τρικάλων», με προϋπολογισμό 100.000€.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More