Nature

Ελλείψεις φαρμάκων

 

Σημαντικές ελλείψεις σε αντιγριπικά φάρμακα, αλλά και φάρμακα για πολλές παθήσεις  καταγράφοντα  στα ράφια των Τρικαλινών φαρμακείων, γεγονός που προβληματίζει έντονα τους φαρμακοποιούς.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Τρικάλων κ. Δημήτρη Αναστασίου αυτό το διάστημα έχει αυξηθεί η κατανάλωση αρκετών ειδών φαρμάκων,  λόγω κορωνοϊού μεταξύ αυτών και τα αντιπυρετικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται σε έλλειψη σκευάσματα παρακεταμόλης, όπως το Depon, που χρησιμοποιείται ευρέως από τους ασθενείς.

«Το depon extra αυτή τη στιγμή είναι σε έλλειψη, αλλά και το σιρόπι depon» ανέφερε, και πρόσθεσε ότι και άλλα σκευάσματα διατίθενται στα φαρμακεία με το σταγονόμετρο. Όπως για παράδειγμα και διάφορες αντιβιώσεις που δίνονται σε περίπτωση νόησης από αναπνευστικές λοιμώξεις, καθώς και εισπνεόμενα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων οι ελλείψεις σε μια σειρά φαρμάκων αποτελεί διαχρονικό ζήτημα για τη χώρα μας,  αφού είναι γνωστό ότι οι εισαγωγείς αγοράζουν φτηνά φάρμακα για να τα εξάγουν σε ακριβότερη τιμή στο εξωτερικό.

«Χωρίς την προϋπόθεση της κάλυψης των εσωτερικών αναγκών της χώρας» τόνισε με έμφαση.

ΠΦΣ:  Απαγόρευση εξαγωγών

Ευθείς βολές κατά φαρμακαποθηκών που κάνουν παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων αλλά και του ΕΟΦ, έκανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο iEidiseis για τις ελλείψεις φαρμάκων που είναι σταθερά πολλές τα τελευταία χρόνια.

Σε ανακοίνωση του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι «Ενημερωθήκαμε ότι στις 25 Ιανουαρίου επρόκειτο να συζητηθούν ενώπιον του Δ’ Τμήματος του Συμβούλιου της Επικρατείας , αιτήσεις ακυρώσεως των αποφάσεων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων από μεγάλο αριθμό ιδιωτικών φαρμακαποθηκών που πραγματοποιούν εξαγωγές. Η εκδίκαση των αιτήσεων ακυρώσεως αναβλήθηκε. Την ώρα που ο Έλληνας πολίτης αδυνατεί να βρει το φάρμακό του και ο φαρμακοποιός αδυνατεί να τον εξυπηρετήσει, η μεθόδευση αυτή εκ μέρους των φαρμακαποθηκαρίων , δείχνει την παντελή έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας από την πλευρά τους, αφού μέσω των αιτήσεων ακυρώσεως εκβιάζουν την Πολιτεία για την άρση των αναγκαίων απαγορεύσεων εξαγωγών».

Και συνεχίζει: «Βάσει των παραπάνω θεωρούμε εκτός κάθε λογικής την πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ με την οποία αίρει την απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων , εξαιτίας συγκεκριμένων δικαστικών ενεργειών.

Ζητούμε από τον ΕΟΦ επιτέλους να τολμήσει να απαγορεύσει τις εξαγωγές όλων των αποδεδειγμένα ελλειπτικών φαρμάκων, που γίνονται με στόχο αποκλειστικά το οικονομικό όφελος ορισμένων, κάνοντας χρήση του καταλόγου ελλειπτικών φαρμάκων που έχει αποστείλει εδώ και μια εβδομάδα ο ΠΦΣ στη Διοίκηση του Οργανισμού.  Αυτή οφείλει να είναι η απάντηση του ΕΟΦ σε όλες αυτές τις δικαστικές ενέργειες , για να μην στερείται ο πολίτης το Φάρμακο του. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν μπορούν να υπερισχύουν της Υγείας του πολίτη».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More