Nature

Εντάχθηκαν και επιλέξιμοι

Εντάχθηκαν επιλέξιμοι υποψήφιοι στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, σύμφωνα με γεωπόνους.
Με την οριστικοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος και έτσι εντάχθηκαν τελικά επιλέξιμοι δικαιούχοι, με βάση τα αποτελέσματα των διοικητικών ελέγχων.
Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι δράσεις του εν λόγω προγράμματος αφορούν εκρίζωση και προετοιμασία εδάφους – αναφύτευση, φύτευση αμπελώνων (εφόσον ο παραγωγός διαθέτει νόμιμο δικαίωμα που έχει χορηγηθεί έως 31/12/2015), επανεμβολιασμός και βελτίωση τεχνικών διαχείρισης.
Όσον αφορά τα δικαιώματα φύτευσης μέσω του Εθνικού Αποθεματικού και τα δικαιώματα από μεταβίβαση, αφού μετατραπούν σε άδειες φύτευσης, μπορούσαν να λάβουν στήριξη μόνο από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2014-2018, δηλαδή μέχρι το οικονομικό έτος 2018 (καταληκτικό έτος αίτησης 2017), ανεξάρτητα από το αν η διάρκεια ισχύος της άδειας φύτευσης εκτείνεται πέρα από την ημερομηνία αυτή.
Τα δικαιώματα αναφύτευσης, αφού μετατραπούν σε άδειες φύτευσης, μπορούν να λάβουν στήριξη στο Πλαίσιο του Προγράμματος για όσο χρονικό διάστημα είναι σε ισχύ.
Οι άδειες φύτευσης που χορηγήθηκαν από την 1η Αυγούστου 2016 δεν ενισχύονται οικονομικά για καμία δράση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων, καθώς οι δράσεις που καλύπτει το πρόγραμμα είναι η ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων με επαναφύτευση ή επανεμβολιασμό και η βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης τους (υποστύλωση), εφόσον συνδέονται με τους στόχους του προγράμματος και επίσης δεν καλύπτεται η ανανέωση των αμπελώνων που φτάνουν στο τέλος του κύκλου της φυσικής τους ζωής, δηλαδή η αναφύτευση μη παραγωγικών αμπελώνων.
Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμέτοχή στο πρόγραμμα ορίζεται στο ένα στρέμμα, ενώ δεν είναι επιλέξιμοι για ένταξη στο πρόγραμμα παραγωγοί που έχουν ενταχθεί τις τελευταίες δύο περιόδους εφαρμογής (2015-16 και 2016-17) και αμπελοτεμάχια που έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση κατά τις δέκα προηγούμενες οικονομικές περιόδους. Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον οκτώ ετών από το οικονομικό έτος πληρωμής.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More