Nature

«Η χειρότερη χρονιά για το μέλι»

Απογοητευτικό ήταν το α’ εξάμηνο του 2023 από άποψη παραγωγής μελιού, με αποτέλεσμα οι Τρικαλινοί μελισσοκόμοι να βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Την ίδια ώρα, καλούνται να αντιμετωπίσουν  το κόστος παραγωγής που έχει τριπλασιαστεί, τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις.

Για την πιο δύσκολη χρονιά του κλάδου έκανε λόγο ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου ν. Τρικάλων Χρήστος Πλιάτσικας, καλώντας την πολιτεία να στηρίξει τους μελισσοκόμους.

Ο κ. Πλιάτσικας ζήτησε την στήριξη της Πολιτείας, τονίζοντας ότι οι ελληνοποιήσεις αποτελούν « πληγή» για τον κλάδο.

Παράλληλα, κάλεσε τους καταναλωτές να στηρίζουν τους τοπικούς παραγωγούς μελιού.

ΟΜΣΕ: «Αυτή την άνοιξη δεν πήραμε σταγόνα μέλι»

Στα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος της μελισσοκομίας εδώ και αρκετά χρόνια και τα οποία  αφορούν από τη μία το κόστος παραγωγής και τις μειωμένες παραγωγές και από την άλλη τα προβλήματα που δημιουργούν στην αγορά οι ελληνοποιήσεις και η νοθεία στο μέλι, αναφέρεται η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ).

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ και απειλεί σοβαρά τη μέλισσα και τη μελισσοκομία». Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι, ότι η φετινή άνοιξη δεν απέδωσε ούτε όσα χρειαζόταν τα μελίσσια να αναπτυχθούν μετά το χειμώνα. «Αυτή την άνοιξη δεν πήραμε σταγόνα μέλι, αντίθετα αναγκαστήκαμε να στηρίξουμε τα μελίσσια μας με τροφές», λένε οι μελισσοκόμοι.

Οι μελιτοφορίες που ανοίγουν τώρα και που για πολλούς είναι οι κυρίες μελιτοφορίες της χρονιάς, όπως ο Έλατος, η Βελανιδιά, η Καστανιά και το Θυμάρι απειλούνται από τον άστατο καιρό αλλά και τα μελίσσια δεν είναι όσο παραγωγικά θα έπρεπε για να μαζέψουν το μέλι.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα από λόγια»

Ήδη, ο κλάδος έχει διανύσει μία δεκαετία όπου οι χρονιές είναι είτε κακές είτε χειρότερες, ενώ πολλοί μελισσοκόμοι προβληματίζονται για το αν το επάγγελμα έχει μέλλον και κάποιοι έχουν αρχίσει να το εγκαταλείπουν. «Όμως λιγότεροι μελισσοκόμοι σημαίνει και λιγότερα μελίσσια και αυτό σημαίνει όχι απλά λιγότερο μέλι αλλά λιγότερη επικονίαση, λιγότερες αποδόσεις στις καλλιέργειες που μας τρέφουν,  φτωχότερο περιβάλλον», τονίζει η Ομοσπονδία.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More