Nature

Κανονικά η προσφυγή των καταναλωτών

 

Ικανοποίηση επικρατεί στις καταναλωτικές οργανώσεις για την απόφαση του Αρείου Πάγου να απορρίψει το αίτημα της ΔΕΗ για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ζητούσε το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, που απασχολεί σχεδόν όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, σε πιλοτική δίκη έτσι ώστε να μη βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας.

«Αυτό σημαίνει ότι οι προσφυγές θα συζητηθούν στις 6 Ιουλίου στο Πρωτοδικείο της Αθήνας» ανέφερε ο Τρικαλινός δικηγόρος κ. Αντώνης Πράτας που συμμετέχει στο τμήμα νομικών του ΙΝΚΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Πράτα η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι πολύ σημαντική, διότι ανοίγει το δρόμο στους καταναλωτές να διεκδικήσουν το δίκιο του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συλλογική αγωγή μετέχουν πάνω από  50 Τρικαλινοί, σύμφωνα με τον Πράτα.

«Κύριο αίτημα της αγωγής είναι η καταχρηστικότητα αυτής της ρήτρας, ενώ θα συζητήσουμε και ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα να απαγορευτεί στους παρόχους το δικαίωνα να κόβουν το ρεύμα, εάν δεν πληρώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής» ανέφερε ο κ. Πράτας.

Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Καταναλωτών (Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας)  σημειώνει πως «με τις αγωγές αυτές, στις οποίες έχουν εγγραφεί ως ενάγοντες 1.600 και πλέον καταναλωτές, ζητείται η ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής και η επιστροφή των αντίστοιχων ποσών που κατέβαλαν οι καταναλωτές».

Παράλληλα το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων «με την οποία οι ενάγοντες ζητούν να σταματήσουν, αμέσως και μέχρι την εκδίκαση της αγωγής, οι πάροχοι να χρεώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, να μην προχωρούν σε διακοπή ηλεκτροδότησης όσων πληρώνουν το υπόλοιπο, πλην της ρήτρας, μέρος των λογαριασμών τους και να αποκατασταθεί η διακοπείσα ηλεκτροδότηση σε όσους πελάτες πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More