Nature

Κανονισμό Άρδευσης απέκτησε ο Δ. Τρικκαίων

Πραγματικότητα αποτελεί από προχθές το βράδυ, ο Κανονισμός Ύδρευσης του Δήμου Τρικκαίων, καθώς εγκρίθηκε – κατά πλειοψηφία- κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στόχος του Κανονισμού είναι η οργάνωση και η εύρυθμη λειτουργία όλων των δημοτικών δικτύων άρδευσης ηλεκτροδοτούμενων και μη, καθώς και την ορθολογική διαχείριση  των επιφανειών και των υπογείων υδάτων

Για τον κανονισμό και την φιλοσοφία του μίλησε η αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, δασολόγος κα. Κατερίνα Παπαδούλη, λέγοντας ότι  ο Δήμος Τρικκαίων διαχειρίζεται 120 σημεία υδροληψίας, εξ αυτών οι 110 είναι οι γεωτρήσεις, οι 65 είναι ηλεκτροδοτούμενες και οι άλλες όχι, τα υπόλοιπα είναι πηγές και τσιμενταύλακες, ενώ οι αγρότες διαχειρίζονται τα νερά του Πηνειού και του Κουμέρκη ποταμού.

«Αυτά θέλουμε να βάλουμε σε κανόνες λειτουργίας» πρόσθεσε η κα. Παπαδούλη και τόνισε ότι το νερό το κοστολογεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Τρικκαίων θα καθορίσει τις δαπάνες για τη λειτουργία και τη συντήρηση των ηλεκτροδοτούμενων και για τις μη, με βάση τα στρέμματα.

Κατά την κα. Παπαδούλη «ο  κανονισμός αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις περί άρδευσης των αγροκτημάτων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Τρικκαίων και εξυπηρετούνται από τα νερά που διαχειρίζεται ο Δήμος και δεν υπάγονται στη διοίκηση των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) και των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ). Αφορά, επίσης, και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που εξυπηρετούνται από το υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο του Δήμου. Καθορίζει τα σχετικά με την άρδευση δικαιώματα και υποχρεώσεις του Δήμου και των καταναλωτών (αρδευτών-χρηστών), αποσκοπώντας στην εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του υπάρχοντος δικτύου άρδευσης, στον περιορισμό των αυθαιρεσιών, στον περιορισμό της κατανάλωσης αρδευτικού ύδατος και στην αξιοποίηση του διαθέσιμου υδάτινου δυναμικού».

Και ανέφερε ότι «δικαίωμα χρήσης του δημοτικού δικτύου άρδευσης έχουν όσοι καλλιεργούν με οποιοδήποτε καθεστώς, ιδιόκτητα ή μισθωμένα αγροτεμάχια, ενταγμένα στις άδειες χρήσης νερού των αντίστοιχων δημοτικών πηγών υδροληψίας και κάθε χρόνο πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου αιτούνται τη χρήση νερού, υπό  την προϋπόθεση ότι δεν οφείλουν τέλη άρδευσης ή έχουν κάνει ρύθμιση οφειλών».

Σειρά ερωτημάτων από την αντιπολίτευση

«Τι θα μπορέσουμε να κάνουμε όταν το ρεύμα θα εκτιναχθεί; Δεν θα επηρεάσει τους αγρότες, όταν μπαίνει ως ασφαλιστική δικλείδα η ανταποδοτικότητα; Βάζει μια σειρά και λύνει ζητήματα, όμως το ερώτημα είναι τι γίνει όταν προκύψουν οικονομικά θέματα;» ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργος Καΐκης.

Σειρά ερωτημάτων κατέθεσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Στέφανος Βαβύλης και Ζήσης Γκουγκουστάμος για το ύψος των προστίμων, για τις τοπικές κοινότητες και πως θα εξασφαλιστεί η αμεροληψία και για το κόστος που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες

«Είναι θετικό ότι μπαίνει σε μια σειρά στη διαχείριση του νερού για να αντιμετωπιστεί κατασπατάληση» τόνισε ο κ. Βαβύλης.

                Ο Κανονισμός Άρδευσης

Στον Κανονισμό Άρδευσης, περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες προσδιορίζονται:

  1. Η διάρκεια της αρδευτικής περιόδου.
  2. Οι προϋποθέσεις για τη σύνδεση των αρδευτών-χρηστών με το δημοτικό δίκτυο άρδευσης.
  3. Οι κανόνες χρήσης του δικτύου και του νερού άρδευσης.
  4. Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των χρηστών του δικτύου.

5.Ο ορισμός, τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των Τοπικών Επιτροπών Άρδευσης (Τ.Ε.Α.).

  1. Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των υδρονομέων άρδευσης.
  2. Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του Δήμου Τρικκαίων σε θέματα διαχείρισης και συντήρησης δημοτικού δικτύου άρδευσης.
  3. Το γενικό πλαίσιο για τον καθορισμό και την επιβολή των τελών άρδευσης.
  4. Οι απαγορεύσεις, οι παραβάσεις και τα αναλογούντα για κάθε παράβαση πρόστιμα, καθώς και τα αρμόδια δημοτικά όργανα για την επιβολή, βεβαίωση και είσπραξη των προστίμων.

Δικαίωμα χρήσης του δημοτικού δικτύου άρδευσης έχουν όσοι καλλιεργούν με οποιοδήποτε καθεστώς, ιδιόκτητα ή μισθωμένα αγροτεμάχια, ενταγμένα στις άδειες χρήσης νερού των αντίστοιχων δημοτικών πηγών υδροληψίας και κάθε χρόνο πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου αιτούνται τη χρήση νερού, υπό  την προϋπόθεση ότι δεν οφείλουν τέλη άρδευσης ή έχουν κάνει ρύθμιση οφειλών

Επιγραμματικά ο κανονισμός προβλέπει:

  • Τον ορισμό της αρδευτικής περιόδου από 15η Απριλίου ως την 15 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
  • Την δυνατότητα σύστασης Τοπικών Επιτροπών Άρδευσης (Τ.Ε.Α.), ανά Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα του Δήμου Τρικκαίων όπου λειτουργεί δημοτικό δίκτυο άρδευσης, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία, την αποδοτική διαχείριση και την εποπτεία του δημοτικού δικτύου άρδευσης.
  • Την δυνατότητα πρόσληψης, για κάθε αρδευτική περίοδο, υδρονομέων υπεύθυνων σε μια ή και περισσότερες Τοπικές – Δημοτικές Κοινότητες οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη της διανομής του νερού άρδευσης, την καλή λειτουργίας του δικτύου την πιστή εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού.
  • Την δυνατότητα πρόσληψη τεχνικών συντήρησης αρδευτικών δικτύων (συντηρητές αρδευτικών συγκροτημάτων)
  • Την επιβολή τελών άρδευσης με βάση τον κανόνα της ανταποδοτικότητας, και ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή  (τρόπος άρδευσης, πηγή προέλευσης αρδευτικού νερού, είδος καλλιεργειών, κόστος λειτουργίας δικτύου κ.λ.π.)
  • Την επιβολή απαγορεύσεων αλλά και προστίμων για κάθε αυθαίρετη επέμβαση, φθορά, πρόκληση ζημιών στα αρδευτικά δίκτυα όπως αυτές παρουσιάζονται αναλυτικά με δυνατότητα τροποποίησης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More