Nature

Οι Τρικαλινοί χοιροτρόφοι εκπέμπουν «SOS”

 

Ζήτημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι Τρικαλινοί χοιροτρόφοι, αφού το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, λόγω της αύξησης των ζωοτροφών και της ενέργειας,  αγωγής έχει εκτοξευθεί, λόγω της αύξησης των ζωοτροφών και της ενέργειας,  με αποτέλεσμα να αδυνατούν να σιτίσουν τα ζώα τους.

Χθες, το πρωί ο Σύλλογος Χοιροτρόφων Τρικάλων επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μιχαλάκη, ζητώντας στήριξη, πριν χαθεί ο κλάδος τους.

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που βιώνουν ο πρόεδρος του Συλλόγου  Χοιροτρόφων Τρικάλων Βαγγέλης Μπουρνάζος.

«Εκθέσαμε τα μεγάλα προβλήματα μας. Εδώ και ενάμιση χρόνο το κόστος των ζωοτροφών έχει διπλασιαστεί και της ενέργειας έχει τριπλασιαστεί, εκτοξεύοντας  το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να σιτίσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο.  Καθημερινά μειώνουμε τον αριθμό των ζώων που εκτρέφουμε και ζητάμε ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, ώστε να ανταποκριθούμε στο αυξημένο κόστος παραγωγής» ανέφερε.

Ο κ. Μπουρνάζος χαρακτήρισε μη αποτελεσματική την ενίσχυση του 2%, κάνοντας  λόγο για αδιαφορία από την πλευρά της Κυβέρνησης.

«Η ενίσχυση του 2% που μας δόθηκε ήταν κοροϊδία από την πλευρά της Κυβέρνησης.  Όταν έχεις ένα κόστος παραγωγής 100% αυξημένο και το αρμόδιο Υπουργείο σε επιχορηγεί με ένα 2%, δείχνει αδιαφορία για πως θα καλύψουμε το επόμενο 98%.  Πρέπει να γίνει μια ουσιαστική στήριξη και μέσα σε όλα αυτά καλούμαστε να αποπληρώσουμε τα χρέη προς τις τράπεζες. Εδώ δε  μπορούμε να ταΐσουμε τα ζώα μας, θα πρέπει να ανταποκριθούμε και στις δανειακές μας υποχρεώσεις» σημείωσε, ενώ γνωστοποίησε ότι οι συνάδελφοι του είναι αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.

«Πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν την εποχή των μνημονίων, χρέη που δημιουργήθηκαν επειδή τα ελληνικά χοιρινά πωλούνταν με 24% ΦΠΑ, όταν το αντίστοιχο εισαγόμενο με 0 ή 13% και χρέη που δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη επισιτιστική κρίση αλλά και αυτή που είναι ακόμα πιο σκληρή.

Ζητάμε να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις των λογαριασμών μας, ζητάμε να αγοράσουμε εμείς το δάνειο μας, διότι θα χάσουμε τις περιουσίες μας» υπογράμμισε με έμφαση.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης στήριξε τα αιτήματα του Συλλόγου, λέγοντας ότι είναι σημαντικά τα όσα θέτουν για την βιωσιμότητα του κλάδου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι όλες οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων διεξάγουν τους απαραίτητους ελέγχους με τα ισοζύγια, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Τις επόμενες ημέρες, ο Σύλλογος Χοιροτρόφων Τρικάλων θα καταθέσει υπόμνημα προς τον Αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μιχαλάκη, ώστε να το προωθήσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More