Nature

Ουσιαστικά μέτρα στήριξης

Το κούρεμα ή τη διαγραφή των χρεών που συσσωρεύτηκαν μέσα στα δύο χρόνια της πανδημίας, η ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά όχι με τη μορφή δανεισμού, η μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα είναι ορισμένα από τα αιτήματα που θέτουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη νέα χρόνια.

«Το 2021 ήταν μια καταστροφή για εμάς και χρειάζονται δραστικές λύσεις. Το παρατεταμένο lock down, η συσσώρευση των χρεών το τεράστιο ενεργειακό κόστος και ο κατάλογος δε συμμαζεύεται» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων κ. Βαγγέλης Αγγελάκης.

Ο κ. Αγγελάκης περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαιτίας της πανδημίας, ζητώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων.

«Συνεπώς, οι οφειλές των ΜμΕ παραμένουν ένα σημαντικό πρόβλημα για τη βιωσιμότητά τους, καθώς οι προσπάθειες διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους που είχαν υλοποιηθεί πριν την εκδήλωση της πανδημικής κρίσης δεν είχαν οδηγήσει σε ικανοποιητικά αποτελέσματα» ανέφερε.

Θέμα επιβίωσης

«Είναι θέμα επιβίωσης πια και θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα» τόνισε με έμφαση.

Ο πρόεδρος των Τρικαλινών ΕΒΕ στάθηκε και στα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ για την κατάσταση που επικρατεί στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, λέγοντας με έμφαση «υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των επιχειρήσεων που έχουν μειωμένη ή/και καθόλου ρευστότητα. Συγκεκριμένα, 4 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (42,4%) έχουν ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα. Μάλιστα 1 στις 5 επιχειρήσεις (21,4%) δεν έχει καθόλου ρευστότητα. Δεν είναι, συνεπώς, παράδοξο που το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκφράζει το φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας του το επόμενο διάστημα παραμένει ιδιαίτερα υψηλό (36,7%)».

Σε ό,τι αφορά στο κύμα ανατιμήσεων που πλήττε την αγορά να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ πρώτη φορά καταγράφεται τόσο υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων που αύξησε τις τιμές του (23,6%).  Επιπλέον, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει πως θα αυξήσει τις τιμές του το επόμενο διάστημα είναι επίσης το υψηλότερο που έχει καταγράφει (22,2%).

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More