Nature

Πληρώνουμε ξανά το μάρμαρο της πανδημίας

 

«Δε μπορούμε διαρκώς να κάνουμε τον αστυνόμο». Αυτό τόνισαν οι επαγγελματίες της εστίασης που κλήθηκαν να σχολιάσουν τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους  που θα βρίσκονται σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου του 2022.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, στους  κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ.  Επίσης, οι  εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση, θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα.

Για εργαλειοποίηση ενός ολόκληρου κλάδου έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Καφετεριών Τρικάλων κ. Γιώργος Ηλιάδης, τονίζοντας ότι για ακόμα μια φορά τα μέτρα στοχοποιούν την εστίαση.

«Δουλέψαμε 1,5 μήνα, έπειτα από ένα διαρκές lock down, ακόμα δεν έχουν λάβει όλοι οι συνάδελφοι τα χρήματα από το ΕΣΠΑ και έρχονται τα νέα μέτρα να προκαλέσουν και άλλα προβλήματα, διότι θα κληθούμε εμείς να κάνουμε τον διαχωρισμό» ανέφερε ο κ. Ηλιάδης.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα μέτρα είναι αδύνατον να εφαρμοστούν, κάτι που θα αποδειχθεί στην πορεία.

Το ίδιο υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων – Fast Food κ. Νίκος Παπαευθυμίου, λέγοντας ότι «για ακόμα μια φορά εμείς πληρώνουμε το μάρμαρο».

Ο πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Εστιατόρων χαρακτήρισε τα μέτρα προβληματικά που στην πράξη δύσκολα θα εφαρμοστούν.

«Δε ξέρω πως σκέφτονται και αποφασίζουν όλα αυτά τα μέτρα, σκεπτόμενοι μόνον έναν κλάδο που πλήρωσε ακριβά την πανδημία»  σημείωσε ο κ. Παπαευθυμίου.

Τέλος, τόσο ο κ. Ηλιάδης, όσο και ο κ. Παπαευθυμίου ζήτησαν τη στήριξη του κλάδου με τη λήψη «γενναίων» μέτρων, όπως τη μείωση ενοικίων, τη δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας και νέα  προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής  για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

ΠΟΕΣΕ: Σε μίνι lockdown η εστίαση

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της ότι από τις 13 Σεπτέμβριου 2021 έως τις 31 Μαρτίου 2022   η αγορά της εστίασης μπαίνει σε  μίνι lockdownμπαίνει, αναφορικά με τις προϋποθέσεις για  την παρουσία  εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τονίζει η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) .

«Τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους  κλειστούς χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο  Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και  παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown»,  τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και καλεί την κυβέρνηση να μην εργαλειοποιεί,  για μια ακόμη φορά, τον κλάδο με στόχο να πιέσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης   και μάλιστα την ίδια ώρα που έχει αποσύρει τα μέτρα στήριξης που παρείχε. Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί  για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιείται ένας κλάδος, που όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμενε κλειστός και συσσώρευε χρέη και ζημίες, ως  o«πολιορκητικός κριός» απέναντι στους ανεμβολίαστους πολίτες.  Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων που άντεξαν το προηγούμενο διάστημα εξαντλώντας  κάθε δυνατότητα που είχαν. Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δουλέψαν 1,5 μήνα το καλοκαίρι δεν είναι ικανή συνθήκη για να ισοσκελίσει τις απώλειες των 15 προηγούμενων μηνών».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More