Nature

Προβληματισμός για το ενεργειακό κόστος

Το ενεργειακό κόστος που έχει οδηγήσει σε ασφυξία τους Δήμους απασχόλησε την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαιων, με το σώμα να ζητά να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί και πως θα βρεθούν οι πόροι για την αντιμετώπιση του.

Το θέμα έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κώστας Κρεμμύδας, ζητώντας να ενημερωθεί από τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου για τα όσα ειπώθηκαν, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (16/2), αλλά και τα όσα τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΚΕΔΕ με τους αναπληρωτές υπουργούς Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Για το τέλος ταφής ζήτησε να ενημερωθεί και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργος Καΐκης, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., δεν έγινε αποδεκτό το ψήφισμα της παράταξης για την κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου.

Ο κ. Καΐκής τόνισε ότι το έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί από το ενεργειακό κόστος, θα μετακυληθεί στους δημότες.

Δ. Παπαστεργίου: Το κόστος ενέργειας έχει ξεφύγει

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μετέφερε τον προβληματισμό που επικρατεί για το ύψος των λογαριασμών ρεύματος.

«Το κόστος ενέργειας το τελευταίο δίμηνο έχει ξεφύγει και πολλοί συνάδελφοι έχουν χάσει τον ύπνο τους. Στα σχολεία και στις ΔΕΥΑ είναι δύσκολα τα πράγματα» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις που καταγράφονται στο ηλεκτρικό ρεύμα αγγίζουν 120%, ενώ στο φυσικό αέριο έως και 70%.

Ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε ως μια καλή αρχή και ουσιαστική τη συζήτηση που άνοιξε τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, στην πρώτη συνάντηση της Κοινής Προπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, με αντικείμενο την οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ με τη συμμετοχή των αναπληρωτών υπουργών Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη.

Όπως είπε «για πρώτη φορά έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για τα οικονομικά των Δήμων. Ζητήσαμε άμεση ενίσχυση καθώς οι Δήμοι αντιμετωπίζουν πλέον άμεσα και σοβαρά προβλήματα στον προϋπολογισμό, ακόμη και στην κάλυψη της μισθοδοσίας σε ορισμένες περιπτώσεις. Έγινε κατανοητό ότι οι Δήμοι δε θα μπορούν να καλύψουν το κενό».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα ζητηθεί να δοθεί μια δόση ΚΑΠ για να καλυφθεί το κενό στον προϋπολογισμό, αλλά και μια δόση σχολικής ΚΑΠ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΚΕΔΕ, για να βγει η σχολική χρονιά θα χρειαστούν τουλάχιστον ακόμη μία (πέμπτη) δόση σχολικής ΚΑΠ ή 31% αύξηση των σχολικών ΚΑΠ.

Ιδιώτες πάροχοι

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων στάθηκε στο ζήτημα που έχει προκύψει με τη ρύθμιση απόδοσης ανταποδοτικών τελών από εταιρίες ενέργειας, λέγοντας ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Ο Δ. Παπαστεργίου τόνισε ότι «εφόσον δεν αποδίδονται τα τέλη εντός διμήνου, ουσιαστικά αυτό συνιστά υπεξαίρεση. Κατά την άποψη της ΚΕΔΕ πρέπει κάθε δύο μήνες να γίνεται εκκαθάριση των οφειλών προς τους Δήμους και να αποδίδονται τα χρήματα έγκαιρα».

Τέλος,  για το θέμα του τέλους ταφής που ετέθη και στην Κοινή Προπαρασκευαστική Ομάδα Εργασίας και στον κ. Σκρέκα και φαίνεται να ανοίγει συζήτηση για την απομείωσή του.

«Έγινε μια πολύ καλή κουβέντα για το τέλος ταφής» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε ότι «δεν ευθύνονται οι Δήμοι, ούτε για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή και λειτουργία των απαραίτητων νέων μονάδων επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων, ούτε για την κατάσταση που έχει περιέλθει η αγορά της ανακύκλωσης. Το ποσό των 80 εκ. ευρώ που θα κληθούν οι Δήμοι να πληρώσουν φέτος με την επιβολή του τέλους ταφής θα πρέπει να απομειωθεί, αν δεν ανασταλεί για δύο χρόνια η επιβολή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More