Nature

Στρέφονται κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής

 

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των πολιτών στην ομαδική αγωγή του Ινστιτούτου Καταναλωτών (Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας) και τα ΙΝΚΑ μέλη του, κατά της επιχείρησης ηλεκτρισμού για την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Στην συλλογική αγωγή μετέχουν μέχρι στιγμής 50 Τρικαλινοί, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον δικηγόρο κ. Αντώνη Πράτα που συμμετέχει στο τμήμα νομικών του ΙΝΚΑ.

Όπως είπε ο κ. Πράτας η συλλογική αγωγή είναι κατά της ΔΕΗ, ενώ στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν αγωγές και κατά των υπολοίπων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

«Κύριο αίτημα της αγωγής είναι η καταχρηστικότητα αυτής της ρήτρας, ενώ θα συζητήσουμε και ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα να απαγορευτεί στους παρόχους το δικαίωνα να κόβουν το ρεύμα, εάν δεν πληρώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής» ανέφερε ο κ. Πράτας.

Σημειωτέον, η αγωγή θα εκδικαστεί την 1η Ιουνίου.

Ο κ. Πράτας γνωστοποίησε ότι όποιος θέλει να πάρει μέρος στην αγωγή μπορεί το πράξει, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αριθμός των πολιτών που συμμετέχει στη διαδικασία, θα αυξηθεί.

Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Καταναλωτών (Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας) καλεί τους καταναλωτές να συμμετέχουν στην διαδικασία « ώστε να κερδίσουμε το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης και το δικαίωμα στο κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας».

Η οργάνωση των καταναλωτών στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως «με τις αγωγές αυτές, στις οποίες έχουν εγγραφεί ως ενάγοντες 1.600 και πλέον καταναλωτές, ζητείται η ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής και η επιστροφή των αντίστοιχων ποσών που κατέβαλαν οι καταναλωτές».

Παράλληλα το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων «με την οποία οι ενάγοντες ζητούν να σταματήσουν, αμέσως και μέχρι την εκδίκαση της αγωγής, οι πάροχοι να χρεώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, να μην προχωρούν σε διακοπή ηλεκτροδότησης όσων πληρώνουν το υπόλοιπο, πλην της ρήτρας, μέρος των λογαριασμών τους και να αποκατασταθεί η διακοπείσα ηλεκτροδότηση σε όσους πελάτες πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές».

Σημειώνεται ότι συλλογική αγωγή και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προχωρούν και θα εκδικασθούν ανεξαρτήτως τυχόν νομοθετικών παρεμβάσεων εκ μέρους της πολιτείας.

Τέλος αναφέρεται ότι οι εγγραφές στο  ΙΝΚΑ και στη συλλογική αγωγή θα συνεχισθούν και μετά την κατάθεσή της, ώστε να προστατευθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές.

Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να βρουν οι καταναλωτές στον σύνδεσμο: https://syllogiki-inka.gr/, αλλά και στο email: inka@inka.gr, τηλέφωνο 2103632443).

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More