Ο «Διομήδης» έφυγε και άφησε πίσω του εκτεταμένες ζημίες, κυρίως στις περιοχές που έκανε εντονότερο το πέρασμα του. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που έντονα καιρικά φαινόμενα αφήνουν πίσω τους συντρίμμια με πολλές υποδομές να έχουν καταστραφεί και πολίτες να χάνουν τις περιουσίες τους.
Όμως το πρόβλημα δε σταματά εκεί, αφού θα πρέπει να γίνει εκτίμηση των ζημιών, ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση τους και φυσικά την καταβολή των οποίων αποζημιώσεων.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τρικάλων του ΤΕΕ κ. Νίκος Λιάκος «είναι πρόβλημα, κυρίως στις δημόσιες υποδομές, διότι δεν υπάρχει μητρώο υποδομών που να δίνει την δυνατότητα στους αρμόδιους να έχουν πρόσβαση σε σημαντικής πληροφορίες».
Κατά τον κ. Λιάκο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος, στη συλλογή πληροφοριών για το οποιοδήποτε κτήριο ή οδική αρτηρία έχει υποστεί ζημιές.
«Η δημιουργία μητρώου υποδομών θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους να έχουν πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες πάνω σε μεγάλα έργα και αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου» τόνισε με έμφαση.
Υλοποίηση του αιτήματος
Αίτημα που φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί, δεδομένου ότι υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβρη, η σύμβαση για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, μεταξύ του ΤΕΕ και του εκπροσώπου της ένωσης εταιρειών που ανέλαβαν ως ανάδοχος την υλοποίηση του έργου
Πρόκειται για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, έργο με προϋπολογισμό, ύψους 44,3 εκατ. ευρώ.
Η συνολική διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 24 μήνες αρχής γενομένης από την υπογραφή της. Το συνολικό τίμημα που θα καταβληθεί από το ΤΕΕ στον ανάδοχο ανέρχεται στο ποσό των 35.710.086,32 ευρώ συν 8.570.420,71 ΦΠΑ.
Με το συγκεκριμένο έργο επιδιώκεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα συγκεντρώνει, θα συστηματοποιεί και θα ενσωματώνει ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς της δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας με σκοπό αυτή να καταστεί διαλειτουργικά διαθέσιμη μέσω ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας.
Στόχος του είναι η βελτίωση και διεύρυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και επενδυτών, μέσω της δημιουργίας ολοκληρωμένων υπηρεσιών «μίας στάσης» για τις οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη δόμηση στους τομείς Τουρισμού, Παραγωγικών-Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων και Κατοικίας. Ταυτόχρονα, θα συμβάλει στην αποδοτικότητα του εκάστοτε δημόσιου φορέα, παρέχοντας όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται για την ορθότερη λήψη αποφάσεων, την ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, καθώς και την εφαρμογή διορθωτικών και αναπτυξιακών ενεργειών ώστε να επιτευχθούν οι στρατηγικές κατευθύνσεις.