Nature

Για την Αριστερά της νέας εποχής

Άρθρο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στον “Πρωινό Λόγο”

Παραθέτοντας σειρά ιστορικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων που είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών, ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με αποκλειστικό άρθρο του στον “Πρωινό Λόγο” καθιστά ως αναγκαιότητα τη μετάβαση της Αριστεράς στη νέα εποχή. Στην εποχή της ενεργούς συμμετοχής και της δημιουργικής παρέμβασης όχι μόνο στο πολιτικό γίγνεσθαι. Κατά τον κ. Τσίπρα η νέα, συμμετοχική Αριστερά, οφείλει να διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε το όραμα για μια διαφορετική, δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία να υλοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Μ αυτό το σκεπτικό το προσκλητήριό του για την νέα Αριστερά απευθύνεται σε όλους.
Στο άρθρο του ο κ. Τσίπρας επισημαίνει!
“Σε μια κρίσιμη ιστορική συγκυρία, που ο παγκόσμιος καπιταλισμός, στην πιο επιθετική, νεοφιλελεύθερη, απάνθρωπη μορφή του, θέλει να εμφανίζεται ως το τέλος της Ιστορίας, το τέλος των κοινωνικών και δημοκρατικών αγώνων, το τέλος της πάλης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Σε μία περίοδο όπου στην Ευρώπη, η παραδοσιακή Αριστερά βρίσκεται εκτός πολιτικού παιχνιδιού και η σοσιαλδημοκρατία σε μαρασμό. Η Δεξιά φαίνεται κυρίαρχη, και η άκρα Δεξιά σηκώνει κεφάλι, ιδίως εκεί όπου η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις, αδυνατούν να συντονίσουν το βήμα τους.
Στην συγκυρία όπου στη χώρα μας η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη με την ταξική μονομέρεια και την καθεστωτική στρατηγική, διαθέτει μια συντριπτική επικοινωνιακή υπεροπλία, με όλα τα ΜΜΕ της διαπλοκής στο πλευρό της, επιχειρεί να εμφανίζει το παλιό ως νέο, τη συντήρηση ως μεταρρύθμιση, την άλωση του κράτους ως «επιτελική» πρωτοτυπία και τα φθαρμένα πρόσωπα ως φρέσκο πολιτικό προσωπικό. Το ψέμα ως αλήθεια και την αλήθεια ως ψέμα.
Σε αυτή την κρίσιμη ιστορική στιγμή εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Προοδευτική Συμμαχία, η ελληνική Αριστερά, διακηρύττουμε ότι: Η ιστορία δεν έχει τελειώσει! Το όραμα μιας διαφορετικής, δημοκρατικής και δίκαιης κοινωνίας, κινητοποιεί εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο.
Ακριβώς γι’ αυτό, είναι όχι μόνο σωστή, αλλά και επείγουσα η προοδευτική συστράτευση και η δημοκρατική αντίσταση. Εδώ και τώρα.
Την κάνουν επείγουσα οι νέες και οι νέοι, που εν ονόματι του νόμου και της τάξης κακοποιούνται, ξεγυμνώνονται, ταπεινώνονται με πρωτοφανή τρόπο, από τους πραιτοριανούς της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς, με στολή αστυνομικού. Υπό τις ευλογίες του κυρίου Μητσοτάκη, αυτουργού του δόγματος Νόμος και Τάξη.
Την κάνει επείγουσα η παλινόρθωση του πελατειακού και αυταρχικού κράτους, ο χυδαίος νεποτισμός, η επέλαση των δικών τους παιδιών, κάθε ηλικίας, στο κράτος.
Την κάνει επείγουσα η ηγεμονία του ρατσιστικού λόγου, οι ακροδεξιές προκλήσεις, η πατριδοκαπηλία.
Την κάνει επείγουσα η εργασιακή ζούγκλα που επιστρέφει, η απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσα σε λίγους μήνες.
Την κάνουν επείγουσα τα δώρα στην οικονομική ολιγαρχία, η επιβολή μνημονιακών πολιτικών χωρίς μνημόνια, το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η κοροϊδία της μεσαίας τάξης.
Την κάνει επείγουσα η ασυδοσία της συνομοταξίας του λευκού κολάρου και του θολού ποινικού μητρώου, που ελέγχει τη συντριπτική πλειονότητα των συστημικών ΜΜΕ. Και έχει μετατρέψει την ενημέρωση σε προπαγάνδα και την προπαγάνδα σε τοξικό πόλεμο κατά της Αριστεράς και ενάντια σε ό,τι κινείται στον χώρο της προοδευτικής παράταξης.
Την κάνει επείγουσα η εφαρμογή, στη θέση της δικής μας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, μιας άστατης, παθητικής και αμήχανης εξωτερικής πολιτικής. Που μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τη χώρα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, απευθύνομαι σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες με τις διαφορετικές καταγωγές και παραδόσεις.
Απευθύνομαι στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φοιτητές, τους πτυχιούχους, τους επιστήμονες, απευθύνομαι στους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας και τους καλώ να φτιάξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, την μεγάλη προοδευτική παράταξη της νέας εποχής. Τους καλώ να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους και να φτιάξουν το κόμμα που χρειάζεται η κοινωνική πλειοψηφία, η νέα γενιά και η χώρα.
Ένα κόμμα της Αριστεράς, σύγχρονο, συμμετοχικό και δημοκρατικό.
Ένα κόμμα που δεν θα μένει στο επίπεδο των διακηρύξεων, της διαμαρτυρίας, της αντιπολίτευσης, αλλά θα είναι σε θέση να εφαρμόσει το πρόγραμμά του από θέση κυβερνητικής ευθύνης.

Ένα κόμμα που στόχο θα έχει να εμπνεύσει μια νέα σχέση του πολίτη με τη πολιτική. Ένα κόμμα συλλογικό, πολυσυλλεκτικό όπου οι διαφορετικές απόψεις θα εκφράζονται ανοικτά όχι όμως ως μηχανισμοί αναπαραγωγής της εσωκομματικής εξουσίας, αλλά ως ρεύματα ιδεών.

Η νέα Αριστερά δε μπορεί να είναι μια αντιγραφή των σχημάτων του χθες. Οφείλουμε να κρατήσουμε στις αποσκευές μας τα θετικά, τις αξίες και τα οράματα που μας ενέπνευσαν. Αλλά να αφήσουμε πίσω μας δογματισμούς, στερεότυπα, φθαρμένες αντιλήψεις και «αιώνιες» αρχές, που το κίνημα έχει πληρώσει ακριβά.

Η Αριστερά της εποχής μας οφείλει, να είναι πιο ανοιχτόμυαλη, πιο παρεμβατική, ξεκάθαρα ευρωπαϊκή. Οφείλει να είναι πιο ριζοσπαστική, πιο μαχητική. Οφείλει να είναι κόκκινη αλλά και πράσινη ταυτόχρονα. Γιατί η κλιματική αλλαγή μας βάζει μπροστά σε ένα νέο καθήκον για λογαριασμό των επόμενων γενιών.

Σε αυτό το καθήκον οφείλουμε να ανταποκριθούμε και σας καλώ, σας καλούμε να φτιάξουμε την μεγάλη προοδευτική παράταξη των καιρών μας, τη μεγάλη κυβερνώσα Αριστερά της εποχής μας.

Καλούμε τους νέους και τις νέες να γίνουν η πρωτοπορία αυτού του προοδευτικού εγχειρήματος. Με ρήξεις και μεταρρυθμίσεις καθημερινά σε κάθε τόπο, σε κάθε πεδίο.

Σας καλούμε να διαμορφώσουμε το κόμμα που οραματιζόμαστε για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμένους, χωρίς αόρατους ανθρώπους.

Μια κοινωνία που θα χωράει τα όνειρα και τις ανάγκες μας.”

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More