Nature

Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις

Τις πληγές μετρούν οι τρικαλινοί κτηνοτρόφοι, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας στις αρχές του Σεπτέμβρη που άφησε πίσω της, ανυπολόγιστη καταστροφή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από την θεομηνία είχαν ως αποτέλεσμα να «καλυφθούν» με νερό και λάσπη σχεδόν 750.000 στρέμματα, κυρίως σε πεδινές περιοχές.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν άμεση στήριξη, διότι οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες για τον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, τα όσα προβλέπονται από τον σχεδιασμό για τους πληγέντες με αποζημίωση 85 ευρώ για κάθε πρόβατο ή αίγα, 180 το στρέμμα για τη βαμβακοκαλλιέργεια και 160 το στρέμμα για την καλλιέργεια καλαμποκιού έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Οι πληγέντες κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας οργανώνονται και προετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος των τρικαλινών κτηνοτρόφων Γιάννης Κουτής (Λέσχη 97,6) οι πληγέντες κτηνοτρόφοι θα συγκεντρωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας, έξω από το συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα, όπου κατοικοεδρεύουν τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, κυβερνητικά στελέχη για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων καταστροφών από τις θεομηνίες.

Συλλαλητήριο στον Παλαμά

Εν τω μεταξύ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας προγραμματίζει για σήμερα κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία του Παλαμά για την διεκδίκηση έγκαιρης και πλήρους αποκατάστασης των πλημμυροπαθών και για προστασία της ζωής και της λαϊκής.

«Οι καταστροφικές πλημμύρες, για δεύτερη φορά σε 3 εβδομάδες, έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενης γης, στην φυτική και ζωική παραγωγή και το κεφάλαιο, σε εξοπλισμό, σε σπίτια, αυτοκίνητα και μηχανήματα. Επιβάλλεται η κυβέρνηση να ενισχύσει άμεσα του πληγέντες παραγωγούς και να απαιτήσουμε δίκαιες αποζημιώσεις στην παραγωγή και το κεφάλαιο στο πραγματικά 100% των απωλειών μας.  Να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας. Τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης των σπασμένων φραγμάτων, αναχωμάτων, καθαρισμός καναλιών, ρέματα, και όλα τα απαραίτητα έργα που έχουν διαλυθεί στις δυο πλημμύρες. Να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί Κυβέρνηση και Περιφέρεια, που ανάμεσα στις δυο πλημμύρες δεν έγινε η αποκατάσταση και καθαρισμός.  Η καταστροφή αγκαλιάζει όλη την Θεσσαλία, με κοινό και συντονισμένο αγώνα όλων των φορέων της περιοχής θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και ικανοποίηση των αιτημάτων μας που είναι αιτήματα επιβίωσης για χιλιάδες κατοίκους της υπαίθρου» τονίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More