Nature

Ζημιές που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ

Μεγάλη είναι η καταστροφή που υπέστη το Τμήμα  Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Π.Θ.) από την κακοκαιρία  Daniel, καθώς  πλημμύρισε σχεδόν 2.000 τ.μ. του Τμήματος που εδρεύει στις Καρυές.

Αυτό είχε ως συνέπεια την καταστροφή ερευνητικού, εκπαιδευτικού και άλλου εξοπλισμού αξίας που ξεπερνά κατά πολύ το μισό εκατομμύριο Ευρώ. Με βάση εκτιμήσεις ως τις 27-9-2023, μόνο οι ζημιές σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό είναι 509.149 Ευρώ, ενώ δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη το συνολικό κόστος αποκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, κτιρίων, καθαρισμού και απολύμανσης κλπ.

Όπως τονίζει ο Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑΔ, καθηγητής Θανάσης Παπαϊωάννου χρειάζεται πλήρης αποκατάσταση όλου του εξοπλισμού που υπέστη μεγάλες ζημιές και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη λειτουργία του.

«Ακόμα δε μπορούμε να εκτιμήσουμε με ακρίβεια τη ζημιά. Πέρασε ένας μήνας και ακόμα είμαστε στο πουθενά. Να τονίσω ότι  ένα μέρος της χρηματοδότηση της Σχολής προέρχεται και από ίδιους πόρους. Συνάδελφοι μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων τα έλαβαν και κανείς δε γνωρίζει τι θα γίνει» ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα οι  καταστροφές έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιδράσεις στο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του ΤΕΦΑΑ, ενώ η λειτουργία των εγκαταστάσεων έχει σταματήσει και θα καθυστερήσει μέχρι να γίνει αποκατάσταση του ρεύματος, θέρμανσης-ψύξης, καθαρισμός και απολύμανση .

« Οι εξετάσεις τω φοιτητών διεξάγονται στο Τμήμα Διαιτολογίας και μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε. Όμως, όταν θα ξεκινήσουν τα μαθήματα, εκτός από το Τμήμα αυτό, θα σκορπίσουν σε αίθουσες που παραχωρεί ο Δήμος Τρικκαίων, όπως το Πνευματικό Κέντρο» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Κανείς δε έχει εικόνα πότε θα επαναλειτουργήσει το ΤΕΦΑΑ. Αυτό που χρειάζεται είναι να ολοκληρωθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και άμεσα να επισκεφθούν τη Σχολή για να «τρέξουν» άμεσα τις διαδικασίες, διότι αν οι ρυθμοί κυλήσουν αργά, φοβάμαι ότι ούτε σε δυο χρόνια θα λειτουργήσει η Σχολή» .

Τέλος, αυτό που σημειώνεται είναι ότι η ταχεία και πλήρης αποκατάσταση των βλαβών, καθώς και η χρηματοδότηση από το Υπουργείο και το ΠΘ για αντικατάσταση όλου του κατεστραμμένου ερευνητικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού του ΤΕΦΑΑ είναι απαραίτητη και προς το άμεσο συμφέρον του ΠΘ, της οικονομίας της χώρας και της εκπαίδευσης των φοιτητών.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More