Nature

Ξεκινά η ανάπλαση των κεντρικών πλατειών

Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της δημοτικής Αρχής Τρικκαίων, η ανάπλαση των δύο κεντρικών πλατειών της πόλης των Τρικάλων αναμένεται να ξεκινήσει αύριο, έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις.

Η σύμβαση του  έργου υπογράφηκε, τον περασμένο Φεβρουάριο (Κοινοπραξία Κατσιάβας Χρ. & ΣΙΑ ΟΕ – Κατσιάβας Χρ. – Νάτσης Κων ΟΕ»), ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 3.000.000€ και χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας,  βάσει της Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στην πόλη.

Για το έργο μίλησε, χθες (Λέσχη 97,6)   ο ανάδοχος εργολάβος κ. Χρήστος Κατσιάβας, κάνοντας λόγο για ένα δύσκολο έργο που το αποτέλεσμα θα αξίζει.

« Θα ξεκινήσουμε κανονικά την πλατεία, Σάββατο πρωί θα έχουμε βάλει τα διαχωριστικά για να περιφράξουμε την πλατεία και να βάλουμε και προειδοποιητικές πινακίδες. Να ξέρει ο κόσμος ότι θα υπάρξει μια ταλαιπωρία, αλλά θα βγει εξαιρετικό το αποτέλεσμα» ανέφερε ο κ. Κατσιάβας.

Όπως γνωστοποίησε «θα μεταφέρουμε στο αμαξοστάσιο όσα πράγματα θα επαναχρησιμοποιηθούν, και έπειτα θα αρχίσουμε την αποξήλωση της πλατείας. Θα μείνει μόνο ο Νικολάκης και τα δέντρα».

Ο ανάδοχος εργολάβος έκανε λόγο για ένα δύσκολο έργο με 3,5 εκατομμύρια προϋπολογισμό και για τις δύο  πλατείες, έχει πολλή λεπτομέρεια και δεν συγχωρεί λάθη.

«Εμείς θα κάνουμε όμως όσο γρηγορότερα μπορούμε, ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει πάρει μια καλή μορφή και να δώσουμε περίπου τα 2/3 της πλατείας σε χρήση. Το Φεβρουάριο, αν μας επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Όταν ολοκληρωθεί η κεντρική πλατεία, θα πάμε στην ανάπλαση της Κιτριλάκη. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το έργο, και θα προσπαθήσω να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» τόνισε με έμφαση.

Το έργο

Πρόκειται για ένα έργο που αφορά στην αισθητική και περιβαλλοντική ανάπλαση συνολικής επιφάνειας 10.775m2 και περιλαμβάνει την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία), συνολικού εμβαδού 5.755,54 τ.μ. και την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, συνολικού εμβαδού 3.916,46 τ.μ., καθώς και την περιοχή στο μέτωπο προς την πλευρά του ποταμού Ληθαίου, που συνδέει τις δύο πλατείες εμβαδού 1.103 τ.μ. , η οποία ξεκινάει από την οδό Αμαλίας κοντά στη συμβολή της με την οδό Σαράφη και συνεχίζει επί της οδού Β. Τσιτσάνη.

Σύμφωνα με την μελέτη του έργου, στις νέες πλατείες εμπλουτίζεται και αυξάνεται το πράσινο, δεν καθαιρείται κανένα άγαλμα, απλώς τροποποιείται η χωροθέτησή τους, αυξάνονται τα σημεία με νερό, με δύο μικρές λίμνες στην Ηρώων Πολυτεχνείου, δημιουργείται στέγαστρο για τους πολίτες, η ζώνη περιμετρικά της πλατείας αποτελεί διαδρομή συσχέτισης -σύνδεσης των δύο πλατειών και η  βορειοδυτική γωνία της κεντρικής πλατείας διαμορφώνεται μια υπερυψωμένη περιοχή.

Επίσης, κατασκευάζονται δύο στέγαστρα. Το ένα στεγάζει το infopoint και τους χώρους υγιεινής, ενώ το δεύτερο, πέρα από τη βασική του λειτουργία ως χώρος σκίασης και ανάπαυσης, στη διάρκεια της νύχτας δρα ως γιγάντιο φωτιστικό, κατασκευάζεται σύγχρονο αναψυκτήριο στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και διαμορφώνεται νέος, πανέμορφος χώρο στον Ληθαίο, δίπλα από τη γέφυρα Μαρούγγαινας, με απεριόριστη θέα προς την κεντρική γέφυρα, ένα «belvedere», δημιουργείται μικρό αμφιθέατρο – χώρος ξεκούρασης επίσης δίπλα από τη γέφυρα και χαράσσεται νέα ποδηλατική διαδρομή, μέσα στην Εθν. Αντίστασης. Αναδιατάσσεται η γνωστή σκάλα στη γέφυρα Μαρούγγαινας με υπερύψωση του κεντρικού τμήματος της πλατείας, για την ομαλότερη προσέγγιση της γέφυρας, ιδιαίτερα από άτομα περιορισμένης κινητικότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More