Nature

Οι λόγοι που οι νέοι μένουν στο οικογενειακό σπίτι

Εγκλωβισμένοι στο παιδικό τους δωμάτιο, μέχρι τα 30 είναι οι Έλληνες, ελέω κόστους διαβίωσης και ενοικίων σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς – όταν υπάρχει δουλειά.
Άλλωστε εκτός από τα επίσημα στοιχεία φτάνει μια συζήτηση με πολλές τρικαλινές οικογένειες για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις – όπως τόνιζαν στον “Πρωινό Λόγο” γονείς από νεαρή που διορίστηκε πέρυσι στο δημόσιο – ότι συνεχίζουν να προσφέρουν οικονομικά για να μπορέσει να σταθεί οικονομικά η κόρη τους. Έτσι δεν είναι έκπληξη ότι φεύγουν από την πατρική εστία και μετά τα 30 έτη!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, το 2022, οι νέοι σε ολόκληρη την ΕΕ εγκατέλειψαν το πατρικό τους σπίτι κατά μέσο όρο σε ηλικία 26,4 ετών. Ο υψηλότερος μέσος όρος ηλικιών, 30 ετών και άνω, καταγράφηκε στην Κροατία (33,4 έτη), τη Σλοβακία (30,8), την Ελλάδα (30,7), τη Βουλγαρία και την Ισπανία (και οι δύο 30,3), τη Μάλτα (30,1) και την Ιταλία (30,0). Αντίθετα, οι χαμηλότερες μέσες ηλικίες, όλες κάτω των 23 ετών, καταγράφηκαν στη Φινλανδία (21,3 έτη), τη Σουηδία (21,4), τη Δανία (21,7) και την Εσθονία (22,7).
Σε διάστημα 10 ετών, η μέση ηλικία των νέων που εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι αυξήθηκε σε 14 χώρες της ΕΕ, κυρίως στην Κροατία (+1,8 έτη), την Ελλάδα (+1,7) και την Ισπανία (+1,6).
Το 2012, ο χαμηλότερος μέσος όρος στην ΕΕ ήταν στη Σουηδία, όπου οι νέοι εγκατέλειπαν το πατρικό τους σπίτι σε ηλικία 19,9 ετών, ωστόσο μέσα σε 10 χρόνια ο μέσος αυτός όρος αυξήθηκε κατά 1,5 έτη.
Χαμηλοί μισθοί, ανασφάλεια, κρίσεις και ανατιμήσεις είναι από τους βασικούς παράγοντες που μετατράπηκε σε αστικό μύθο το ότι οι Έλληνες κυνηγούν το όνειρο της ιδιοκατοίκησης. Από την κρίση του 2009 ξεκίνησε μια στροφή προς το ενοίκιο, ενώ οι νέοι επιλέγουν να φιλοξενούνται στους γονείς τους εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών των ενοικίων.
Υπενθυμίζεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά, σύμφωνα με τη μελέτη της Eurostat, κόστους στέγασης παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (32,4%), τη Δανία (21,9%) και την Ολλανδία (15,3%), ενώ στις αγροτικές περιοχές ήταν τα υψηλότερα στην Ελλάδα (22%), τη Βουλγαρία (13,3%) και τη Ρουμανία (10,8%).
Ας μην ξεχνάμε και την ανεργία, σύμφωνα και πάλι με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα ήταν και τον Φεβρουάριο, πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών καταγράφοντας ποσοστό της τάξης του 29,7%, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με ποσοστό 29,3% και τρίτη η Ιταλία με ποσοστό 22,4%.
Ακόμη και οι υπόλοιποι νέοι που εργάζονται, αυτοί συνήθως απασχολούνται σε θέσεις αναντίστοιχες με τα προσόντα τους, συχνά κακοπληρωμένες ενώ πολλές φορές περιορίζονται σε καθεστώτα ειδικής απασχόλησης με τη μερική απασχόληση (ημιαπασχόληση) να κυριαρχεί, γι’ αυτό και το brain drain, για τους «τυχερούς».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More