Nature

Πάνδημη η υποδοχή του λειψάνου του Αγ. Σπυρίδωνος

Τα γιορτινά του φόρεσε προχθές Πέμπτη ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Μπάρας Τρικάλων για να υποδεχθεί το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος, το οποίο μετέφερε από την Κέρκυρα ο Ιερεύς π. Θωμάς Κασταμονίτης συνοδευόμενος από τον κ. Σπυρίδωνα Αγάθου. Πρόκειται για το δεξί χέρι του Αγ. Σπυρίδωνος που, σημειωτέον, απέκοψαν από το υπόλοιπο σώμα του Αγίου, τον καιρό των Σταυροφοριών, οι Φράγκοι για να το δωρίσουν στον τότε Πάπα της Ρώμης. Το δεξί χέρι του Αγίου Σπυρίδωνος εφυλάσσετο στην Ρώμη μέχρι το 1985, οπότε με ενέργειες του τότε Μητροπολίτη Κερκύρας, μακαριστού Τιμοθέου Τριβιζά, ο Πάπας της Ρώμης το επέστρεψε στην Κέρκυρα, όπου ως γνωστόν φυλάσσεται στον ομώνυμο Ιερό Ναό ολόκληρο το υπόλοιπο σώμα του Αγίου Σπυρίδωνος, που παραμένει άφθαρτο και είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στον ελλαδικό και όχι μόνο, χώρο.
Γιατί ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς Αγίους της Εκκλησίας. Γι’ αυτό και πανδήμως, προχθές το απόγευμα της Πέμπτης, 18 Απριλίου 2024, υποδέχθηκαν το δεξί χέρι του Αγίου τόσο οι Ενορίες του Ι. Ναού του Αγίου Αθανασίου όσο βεβαίως και πλείστοι όσοι Τρικαλινοί. Στην υποδοχή, στα προπύλαια του Ναού, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ.κ. Χρυσόστομος, επικεφαλής πλειάδος Ιερέων, Ιερομονάχων και Μοναχών.
Ευθύς μετά την πανηγυρική υποδοχή και την σχετική δέηση ενώπιον του λειψάνου, ετελέσθη ο Εσπερινός μετά Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας. Περί το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεώς μας π. Λάμπρος Κολώνας κήρυξε τον Θείο Λόγο τονίζοντας την ανάγκη, τιμώντας τον Άγιο Σπυρίδωνα, να τον μιμηθούμε ως προς την απλότητά του και την ταπείνωσή του που είναι και οι προϋποθέσεις ώστε να πετύχει ο άνθρωπος την μετάνοια, που είναι σαφώς η θύρα του Παραδείσου.
Μιλώντας, κατόπιν, ο Μητροπολίτης μας, ευχαρίστησε τον, εκ Βόλου, καταγόμενο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ.κ. Νεκτάριο, ο οποίος και έδωσε την ευλογία να έρθει στην πόλη μας ο Άγιος Σπυρίδωνας. Μίλησε κατόπιν και ο μεταφέρων τον Άγιο, Κερκυραίος ιερεύς π. Θωμάς Κασταμονίτης, που ανέφερε κάποιες από τις εμπειρίες που βιώνει, ως ιδιαίτερα ευλαβούμενος τον Αγ. Σπυρίδωνα, ο οποίος, αν και δεν έζησε στην Κέρκυρα, όντας Κύπριος ως προς την καταγωγή, μεταφέρθηκε στο Νησί των Φαιάκων, από τον ιερέα Γεωρ. Καλοχαιρέτη, μετά την Άλωση της Πόλης.
Έκτοτε παραμένει ο Άγιος Σπυρίδωνος φρουρός ακοίμητος αυτού του πανέμορφου νησιού του Ιονίου πελάγους, συνάμα δε και αρωγός και προστάτης πάντων των εν πίστει Αυτόν προσκυνούντων και τιμώντων.
Επί τη ευκαιρία πάντως να τονίσουμε πως ο Άγιος Σπυρίδων και ο Άγιος Αθανάσιος, στον Ναό του οποίου στα Τρίκαλα φιλοξενείται ο Άγ. Σπυρίδων, συμμετείχαν στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο το 325, στην Νίκαια της Βιθυνίας, όπου ο καθείς με τον τρόπο του και όλοι μαζί οι 318 Άγιοι Πατέρες που έλαβαν μέρος στην Σύνοδο, υπό την Προεδρία του Αγ. Κωνσταντίνου του Μεγάλου, του πρώτο Αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, κατετρόπωσαν την φοβερή αίρεση του Αρείου που έλεγε ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός αλλά κτίσμα του Θεού.
Το δεξί χέρι του Αγίου Σπυρίδωνα θα παραμείνει στον Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου μέχρι την Δευτέρα. Ο Ναός θα είναι ανοικτός «από φυλακής πρωίας μέχρι (λίαν προχωρημένης) νυκτός» και θα τελούνται καθημερινά διάφορες Ακολουθίες. Να πούμε, εκ κατακλείδι, πως τα λείψανα των Αγίων της Πίστεώς μας, μαρτυρούν τόσο την ύπαρξη της μετά τον θάνατο ζωής όσο και την Ανάσταση του Χριστού. Η οποία είναι πλέον πολύ κοντά…

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More