Nature

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

 

Παράταση για ένα μήνα πήρε η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, έπειτα από απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, η υποβολή παρατείνεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 στις 3 το μεσημέρι και η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Οικονομολόγων – Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Τρικάλων κ. Θωμάς Γρηγορίου παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου, δεν καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον.

«Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μια αυξημένη ροή στην υποβολή των δηλώσεων, αλλά φαίνεται ότι οι φορολογούμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με διάφορα ζητήματα και αφήνουν για την τελευταία στιγμή την υποβολή των δηλώσεων» σημείωσε με έμφαση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών «παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022, η χρονική αυτή παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, «λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν».

Οι ιδιαίτερες συνθήκες έχουν να κάνουν και με την πλατφόρμα επιδοτήσεων (power pass) που έχει ανοίξει και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 29 Ιουλίου.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2021, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η αποπληρωμή του φόρου σε οκτώ δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2023. Ισχύει και φέτος η έκπτωση του 3% για όλους όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσόν της οφειλής. Τώρα, από τα 1.679.389 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί, προκύπτει η εξής «ακτινογραφία» για το ποιοι φορολογούμενοι πατάνε γκάζι και ποιοι όχι με την υποβολή.

Συγκεκριμένα:

■ Το 29,23% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 490.892 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσόν του φόρου να ανέρχεται σε 270,1 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 550 ευρώ.

■ Το 56,67% των σημειωμάτων ή 951.651 είναι μηδενικού φόρου.

■ Για το 14,1% των φορολογουμένων ή για 236.846 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 204 ευρώ ή 60,1 εκατ. ευρώ συνολικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More