Nature

Ενισχύσεις για παραγωγούς

Σε νέες πληρωμές αγροτών προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού.
Συγκεκριμένα, ενισχύσεις αποδόθηκαν σε νέους αγρότες και σε παραγωγούς που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δάσωσης, καθώς βιολογική γεωργία, διατήρηση αυτόχθονων φυλών και ολοκληρωμένη διαχείριση καπνού.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα στο ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) 2014-2020, σύμφωνα με γεωπόνους. Τα συγκεκριμένα προγράμματα επιδότησης «τρέχουν» ήδη από το Γ’ ΚΠΣ (2000 – 2006), συνεχίστηκαν στον ΕΣΠΑ (2007 – 2013) και θα υπάρξουν προκηρύξεις και στην νέα προγραμματική περίοδο (2015 – 2020), στην οποία φαίνεται πως θα είναι ενισχυμένα από πλευράς χρημάτων, με σκοπό, είτε την ένταξη περισσότερων παραγωγών, είτε την μεγαλύτερη ενίσχυση όσων ενταχθούν αναφέρουν γεωπόνοι.
Η εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης(ΠΑΑ) «Νέοι Αγρότες», έχει ως φιλοσοφία την πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου και του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Στο εν λόγω πρόγραμμα προβλέπεται η παροχή οικονομικής ενίσχυσης για την διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων παραγωγών κάτω των 40 ετών, οι οποίοι εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί αγροτικής εκμετάλλευσης μεγαλύτερης από μισής Μονάδας Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) και υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπτυξη της γεωργικής ή της κτηνοτροφικής τους δραστηριότητας.
Όσον αφορά την βιολογική γεωργία, πρόκειται για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων, χωρίς τη χρήση χημικών σκευασμάτων και τήρηση των κατευθύνσεων και προδιαγραφών παραγωγής που έχει θέσει η ΕΕ. Μέσω του συγκεκριμένου μέτρου επιτυγχάνεται η εγγύηση της ποιότητας στους καταναλωτές, η ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών(προστιθέμενη αξία), η προστασία των φυσικών πόρων ,η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η αειφόρος αγροτική ανάπτυξη.
Έχει ήδη προκηρυχθεί και έχει γίνει η επιλογή προγράμματος βιολογικής γεωργίας το 2018 και αναμένεται να προκηρυχθεί και άλλο μέσα στο 2019.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More