Nature

Παγώνουν για την ώρα οι διαφορές με την Αλβανία

Παγώνουν για την ώρα οι διμερείς διαφορές Ελλάδας και Αλβανίας. Οι έντονες αντιδράσεις που προέκυψαν από τη συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του Σκοπιανού προκάλεσε προβληματισμό στην κυβέρνηση.
Γι’ αυτόπροκρίνεται η μετάθεση της επίλυσης των συγκεκριμένων διαφορών αφού ολοκληρωθεί η επικύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια.
Πρόκειται για πολιτική απόφαση που ωστόσο δεν επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις αφού δεν πρόκειται να σταματήσουν.
Ιδιαίτερα ανάμεσα στις επιτροπές που ασχολούνται με την τεχνική επεξεργασία των προβλέψεων για την ΑΟΖ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κανονικά.
Πέρα από την πολιτική διάσταση που έχει το θέμα, οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία περιπλέκονται και από τις ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες στη γείτονα.
Εκεί, ο Αλβανός πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, εμφανίζεται μάλλον σκεπτικός για την έγκριση μιας συμφωνίας που όπως φαίνεται ο Έντι Ράμα είναι πρόθυμος να προωθήσει.
Στην εσωτερική ατζέντα της Αλβανίας ψηλά βρίσκεται και το θέμα της «Τσαμουριάς» που όπως έχει πολλές φορές τονίσει η ελληνική πλευρά δεν βρίσκεται επί τάπητος.
Αντίθετα, εκείνο που συζητείται είναι οι περιουσίες που βρίσκονται σε μεσεγγύηση. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει επιμέρους βήματα σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής, όπως είναι η κατάργηση της προξενικής διατίμησης (για τους Αλβανούς) ή αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκταφής και αναγνώρισης των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-1941.
Τέλος, σημειώσουμε πως πρόοδος φαίνεται πως έχει σημειωθεί και στα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More