Nature

Στήριξη στους πλημμυροπαθείς εργαζόμενους

Τους εργαζόμενους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες, στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων και ζητά από την Κυβέρνηση να μεριμνήσει για την καταβολή των μισθών τους.

Οι  καταστροφές που έχουν σημειωθεί στο ν. Τρικάλων, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, είναι μεγάλες, αφού σπίτια γκρεμίστηκαν,  καλλιέργειες χάθηκαν στα λασπόνερα, ζώα πνίγηκαν, επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές.

Καταστροφές που έχουν τεράστιο αντίκτυπο και στους τρικαλινούς εργαζόμενους που κινδυνεύουν να μείνουν, χωρίς δουλειά, εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση.

Προχθές, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων με βασικότερο ζήτημα, τις συνθήκες που επικρατούν για τους εργαζόμενους.

Για τον λόγο αυτόν, η Διοίκηση του εργατοϋπαλληλικού φορέα ζητά  άμεσα από την κυβέρνηση να δοθούν όλα τα μεροκάματα που χάθηκαν, «αλλά και το ειδικό επίδομα στο ύψος του βασικού μισθού και όχι λιγότερο, για όσο καιρό οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να δουλέψουν».

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση «ανάμεσα στους πληγέντες είναι και πολλά εργοστάσια και επιχειρήσεις του νομού μας, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν αυτούς τους χώρους είναι  αυτή τη στιγμή “ξεκρέμαστοι”.

Στα 534 ευρώ η αποζημίωση ειδικού σκοπού

Υπενθυμίζεται ότι επανέρχεται το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες, προκειμένου οι εργαζόμενοι των κλειστών επιχειρήσεων να αποζημιώνονται με 534 ευρώ μηνιαίως.

To ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα είναι διαθέσιμο έως τις 30/9 για την υποβολή δηλώσεων αναστολής της σύμβασης.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο εργασίας :

Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε περιοχές που πλήττονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες) του Σεπτεμβρίου 2023, των οποίων οι εγκαταστάσεις υφίστανται ολοσχερή καταστροφή ή σοβαρές υλικές ζημιές σε βαθμό που δεν είναι ασφαλής η παροχή εργασίας εντός του εργασιακού χώρου, μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την εκδήλωση της πλημμύρας, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί εξαιτίας αυτής και πάντως όχι πέραν των τριών (3) μηνών.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ποσού πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534€), που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημέρες.

Στους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί του ονομαστικού τους μισθού, για το χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας, καθώς και για τα επιδόματα εορτών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αυτό.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ανά μήνα στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ,  με την οποία δηλώνουν τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή. Μετά την πρώτη δήλωση αναστολής της επιχείρησης – εργοδότη, οι δικαιούχοι εργαζόμενοι υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα  https://supportemployees.services.gov.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More