Nature

Εκδόθηκε το ΦΕΚ για τα σχολικά γεύματα

 

Με στόχο την στήριξη ευάλωτων μαθητών και αυτή τη σχολική χρονιά θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Τρικάλων.

Χθες, εκδόθηκε το ΦΕΚ με τα 1.658 σχολεία  που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα εκ των οποίων τα 20 είναι στα Τρίκαλα.

Φέτος, σχολικά γεύματα θα μοιραστούν στο 9ο, 11ο, 13ο, , 14ο , 16ο, 17ο , 18ο, 20ο, 22ο, 24ο, 25ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, στο Δημοτικό Σχολείο του Γλίνους, του Διαλεκτού, της Μεγάρχης, του Κεφαλόβρυσου, του Μεγάλου Κεφαλόβρυσου, του Παλαιόπυργου, της Ράξας και του Ριζώματος.

Μαθητές δημοτικών σχολείων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» θα λαμβάνουν συσκευασμένο γεύμα από την πρώτη ημέρα της επιστροφής τους στο σχολείο και μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.

 Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα διανομής σχολικών γευμάτων σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ξεκίνησε από το 2017 και παρέχει σχολικά γεύματα  σε μαθητές και μαθήτριες δημόσιων Δημοτικών Σχολείων προκειμένου να καλυφθούν, όσο το δυνατό, οι ανάγκες σίτισης αυτής της ομάδας του πληθυσμού.

Τα σχολικά γεύματα μαγειρεύονται στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, οι πρώτες ύλες επιλέγονται με βάση την διατροφική τους αξία, προτιμώνται τα τοπικά προϊόντα και όλα αυτά συμβάλλουν ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν έγκαιρα κουλτούρα υγιεινής διατροφής. Επιπλέον, οι συσκευασίες κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμα υλικά, προστίθενται ειδικές σημάνσεις για την ημερομηνία παρασκευής και συσκευασίας, αναγράφονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά του φαγητού και τον τρόπο διατήρησής του.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ τα Σχολικά Γεύματα είναι ένας θεσμός που υπάρχει διεθνώς εδώ και δεκαετίες. Στην Ελλάδα αφορούσε ένα περιορισμένο αριθμό δημοτικών σχολείων με κριτήριο το να ανήκουν σε οικονομικά ευάλωτες περιοχές.

«Τα δωρεάν σχολικά γεύματα αποτελούν μια ανάσα οικονομική για τους γονείς, εκπαιδεύουν τα παιδιά στις σωστές διατροφικές συνήθειες, αφού προάγουν την υγιεινή μεσογειακή διατροφή , ενώ παράλληλα συντελούν σημαντικά στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα.

Η καθημερινή προσφορά στο σχολείο ενός υγιεινού γεύματος περιλαμβάνει σημαντικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και η ενίσχυση της αποδοτικότητας των μαθητών και των μαθητριών» σημειώνεται.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More