Nature

Ολική καταστροφή

 

Ολική καταστροφή βιώνουν οι Τρικαλινοί κτηνοτρόφοι μετά την κακοκαιρία που έπνιξε τα πάντα στο πέρασμα της.  Ζώα πνίγηκαν, ποιμνιοστάσια διαλύθηκαν, ζωοτροφές αχρηστεύτηκαν ή χάθηκαν στα πλημμυρισμένα χωράφια.

Σήμερα, 15 ημέρες μετά είναι σε απόγνωση και ζητούν από την Πολιτεία στήριξη για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Στη τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο κλάδος μετά την καταστροφική πλημμύρα στάθηκε ο πρόεδρος των Τρικαλινών κτηνοτρόφων Γιάννης Κουτής.

«Τέτοια ζημιά δεν έχουμε βιώσει ποτέ! Το πρόβλημα τώρα είναι η επόμενη ημέρα, διότι τα νερά υποχωρούν σιγά – σιγά και 15 ημέρες μετά την ολική καταστροφή ακόμα περιμένουμε τα χρήματα και ουσιαστικές λύσεις» τόνισε.

Ο κ. Κουτής υπογράμμισε ότι τα χρήματα δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζημιάς, δεδομένου ότι τίποτα δεν μπορεί να τους καλύψει, αφού χάθηκαν οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής.

«Τι να μου δώσουν; Η χρονιά αυτή που χάθηκε ή η επόμενη χρονιά που χάθηκε, επίσης» τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει άμεσα να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις, διότι ο κλάδος στην περιοχή των Τρικάλων θα εξαφανιστεί.

ΣΕΚ: Άμεσα αναθεώρηση των τιμών αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ

Στο μεταξύ, ο  Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) σε επιστολή που απέστειλε προς την  ηγεσία του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΑ, σημειώνει ότι είναι απαράδεκτο να αναθεωρούνται οι τιμές αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ το 2023 με τιμές του2010 ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις κόστους παραγωγής και προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής συνέβησαν το 2022 και το 2023.

«Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με τα δεδομένα του ΕΛΓΑ, ως σήμερα η αποζημίωση μιας βελτιωμένης προβατίνας είναι 195 ευρώ, αν αναλογιστούμε ότι η μέση τιμή σφάγιού  προβάτου  σήμερα είναι 4,7 ευρώ το κιλό μια προβατίνα 35 κιλών αποφέρει 164,5 ευρώ, αν αναλογιστούμε ότι αυτή η προβατίνα θα γεννούσε ένα αρνί σε 20-30 ημέρες βάρους 10 κιλών σφάγιο με μέση τιμή σήμερα τα 8 ευρώ θα κόστιζε 80 ευρώ, σύνολο 244,5 , χωρίς να αναλογιστούμε το γάλα κάθε προβάτου που χάνει ο παραγωγός με μέσο όρο παραγωγής τα 300 κιλά και μέση τιμή γάλακτος 1,6 ευρώ ανά κιλό τότε ο παραγωγός μόνο από το γάλα έχει χάσει 480 ευρώ και από το ζωικό κεφάλαιο 244,5 σύνολο δηλαδή 724,5 ευρώ. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι το ποσό των 195 ευρώ δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο την ζημία αφού καλύπτει την ζημία μόνο κατά 27%, άρα δεν μιλάμε για 100% αποζημίωση αλλά για 27%. Για να καταλάβουμε πόσο εκτός πραγματικότητας είναι ο ΕΛΓΑ και η Ελληνική κυβέρνηση για να αντικαταστήσουμε ένα βελτιωμένο ζώο μια αίγα παραδείγματος χάρη, σας αναφέρουμε τιμολόγιο αγοράς βελτιωμένων αιγών από την Ολλανδία με κόστος 615 ευρώ ανά ζώο, το τιμολόγιο εκδόθηκε στις 1-6-2023 και αφορά αποστολή ζώων στην περιοχή Τρικάλων» σημειώνει, μεταξύ των άλλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More